Kerala PSC GK Questions and Answers

This page contains Kerala PSC GK Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. ദാദാസാഹിബ് പുരസ്കാരം ഏർപ്പെടുത്തിയ വർഷം ?

Answer: 1969

2. Who is the first Indian to join the Formula € 1 league

Answer: Narain Karthikeyan

3. Who is known as Father of Kissan Movement

Answer: Pro. N.G. Renga

4. World Solar Energy Day

Answer: 3rd May

5. .The helpdesk and short stay homes project of Kudumbasree Mission launched in 2013 titled as

Answer: .Snehitha

6. Who was the Governor General during the time of Sepoy Mutiny?

Answer: Lord Cannig

7. Who was the Viceroy when the first Census was held in 1872?

Answer: Mayo

8. The narrow stretch of land that connects peninsular India with north eastern state is called:

Answer: Siliguri Corridor

9. First deputy chairman of planning commission

Answer: Gulsarilal nanda

10. ഇന്ത്യൻ സ്റ്റാൻഡേർഡ് സമയം ഗ്രീനിച്ച് സമയത്തെക്കാൾ എത്ര മുന്നിലാണ്?

Answer: 5.5 മണിക്കൂർ

11. Which Indian Music composer’s music from the film Viceroy’s House has been shortlisted for the World Soundtrack Awards?

Answer: A R Rahman

12. The Indian poet who won the Nobel Prize for literature in 1913:

Answer: Rabindranath Tagore

13. Which was known as ‘Taxilla of South India’?

Answer: Parthivapuram Sala

14. അരുണന്‍ എന്ന തൂലികനാമത്തില്‍ എഴുതിയ മലയാള സാഹിത്യകാരന്‍ ആര് ?

Answer: എസ് കെ പൊറ്റക്കാട്

15. The Formation of Tiru-Kochi was in the year of

Answer: 1949 July 1

16. കേരളത്തിലെ ആദ്യ സ്പോര്‍ട്സ് മെഡിസിന്‍ ഇന്‍സ്റ്റിറ്റ്യൂട്ട് സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നതെവിടെ

Answer: കോഴിക്കോട്

17. Which day is observed as world population day?

Answer: July11

18. മേഘങ്ങളെക്കുറിച്ചുള്ള പഠനം മാത്രം ലക്ഷ്യമാക്കികൊണ്ട് ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ പരീക്ഷണശാല സ്ഥാപിച്ചത് എവിടെ?

Answer: മഹാരാഷ്ട്രയിലെ മഹാബലേശ്വരം

19. ഇന്ത്യന്‍ വിദ്യാഭ്യാസത്തിന്‍റെ മാഗ്നാ കാര്‍ട്ട എന്ന പേരില്‍ അറിയപ്പെടു ന്നത് ?

Answer: വുഡ്സ് ഡെസ്പ്പാച്ച്

20. ആസ്സാമിന്റെ ദുഃഖം എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ബ്രഹ്മപുത്ര

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.