Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ കമ്പ്യൂട്ടര്‍ സാക്ഷരത നേടിയ പഞ്ചായത്ത് ?

Answer: ചമ്രവട്ടം പഞ്ചായത്ത്‌

2. കേരളത്തിന്റെ ഔദ്യോഗിക മത്സ്യം

Answer: കരിമീൻ

3. പ്രഥമ എഴുത്തച്ഛൻ പുരസ്ക്കാരം ലഭിച്ചതാർക്കാണ്

Answer: ശൂരനാട് കുഞ്ഞൻപിള്ള

4. The good size of the flash card is

Answer: 22 × 28

5. കേരളത്തിന്‍റെ രാഷ്ട്രീയ ഗുരു എന്നറിയപ്പെട്ട വ്യക്തി ?

Answer: ബാരിസ്റ്റര്‍ ജി.പി. പിള്ള

6. What is the popular name of Kerala's 'State Poverty Eradication Mission'?

Answer: Kudumbashree

7. Operation Sulaimani”has been launched in which district of Kerala to eradicate poverty?

Answer: Kozhikode

8. Kerala has become the ------ state in India to ban e-cigarette

Answer: 4th

9. 1949-ൽ തിരുവിധാംകൂർ ദേവസ്വം ബോർഡിൻറെ ആദ്യ പ്രസിഡന്റ് ആയത് ആരാണ് ?

Answer: മന്നത് പത്മനാഭൻ

10. തിരുവിതാംകൂറിൽ മൂക്കുത്തി സമരം, അച്ചിപ്പുടവ സമരം എന്നിവ നയിച്ചതാര്?

Answer: ആറാട്ടുപുഴ വേലായുധപണിക്കർ

11. In which branch of medicine Chattampi Swami acquired knowledge?

Answer: Siddha

12. The first woman to become Chief Secretary in Kerala?

Answer: Padma Ramachandran

13. Percentage of High land region occupying the total area of Kerala?

Answer: 48%

14. Length of Periyar?

Answer: 244km

15. The social reformer of Kerala who opened his family temple for everyone, irrespective of caste distinction?

Answer: Mananthu Padmanabhan

16. kerala psc special PSC Question Bank Kerala Renaissance Kerala History Kerala Rivers Malayalam Literature Awards & Honours General Science IT & Cyber Laws Indian Constittuion Welfare Schemes India Facts General Knowledge MCQ INDIA GENERAL AWARENESS - MCQ QUIZ India Medieval Period: Questions - SSC CGL Model Quiz SCIENCE MCQ: Questions & Answers for SSC Exams Quiz: CURRENT AFFAIRS N S Madhavan chosen for Mathrubhumi Literary award 2018 Charlotte Prodger wins Turner Prize 2018 Krishnamurthy Subramanian appointed new Chief Economic advisor Kamal Nath sworn in as Madhya Pradesh CM Catriona Gray named Miss Universe 2018 Ashok Gehlot sworn-in as Rajasthan Chief Minister Belgium wins Hockey world cup 2018 Ranil Wickremesinghe was sworn in as Sri Lanka PM Zoramthanga Sworn in as Mizoram Chief Minister Rattan Lal selected for Glinka World Soil Prize 2018 Google+ Labels Agriculture Biology Books&Authors Botany C

Answer: Sidhashramam

17. Which among the following women of Kerala participated in the Civil Disobedience Movement, carrying two month old baby in her arms and led the procession of Women?

Answer: A.V. Kuttimalu Amma

18. Which is latest Wild life Sanctuary in Kerala?

Answer: Periyar

19. കേരളത്തിന്റെ വിസ്തീർണ്ണം ഇന്ത്യയുടെ വിസ്തീർണ്ണത്തിന്റെ എത്ര ശതമാനം ആണ്?

Answer: 1.18%

20. കേരള ഇന്‍ലാന്‍ഡ്‌ നാവിഗേഷന്‍ കോര്‍പ്റേഷന്റെ ആസ്ഥാനം

Answer: കൊച്ചി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.