Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. വാസ്‌കോഡ ഗാമ കോഴിക്കോട് വന്നിറങ്ങിയ കപ്പലിന്റെ പേര്

Answer: സാന്‍ഗബ്രിയേല്‍

202. കേരളത്തിലെ ഏറ്റവും പുരാതനമായ തെക്ക് കൃഷി തോട്ടം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത് എവിടെയാണ് ?

Answer: നിലമ്പൂര്‍

203. ജൂതന്മാര്‍ കേരളത്തിലെത്തിയ വര്ഷം ?

Answer: AD 68

204. കേരളത്തിൽ ജനസാന്ദ്രത ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ ജില്ല:

Answer: ഇടുക്കി

205. The total run of Kerala Rivers is about _________ of India‟s total water potential.

Answer: None of the above

206. Who was the Pioneer among the social revolutionaries of Kerala?

Answer: Vaikunda Swami

207. Black soil is seen in ____ district of Kerala.

Answer: Palakkad

208. First Technopark in India was launched at Thiruvananthapuran (Kazhakuttam) in

Answer: 1990

209. The Housing minister of Kerala behind the concept of Lakshamveedu project .?

Answer: M N Govindan Nair

210. ബധിരരായ കുട്ടികളുടെ കോക്ലിയ മാറ്റിവയ്ക്കൽ ശസ്ത്രക്രിയയ്ക്ക്‌ ധനസഹായം നൽകുന്ന കേരള സർക്കാർ പദ്ധതി

Answer: ശ്രുതി തരംഗം

211. Who among the following wrote a book on 'Karl Marx' in 1912?

Answer: K Ramakrishna Pillai

212. The largest hydro-electric project in Kerala:

Answer: Idukki

213. കേരളത്തിൽ കറുത്ത മണ്ണ ് കാണപ്പെടുന്ന പ്ര ദേശമേത്?

Answer: കുളത്തൂപ്പുഴ

214. Chairman of Kerala Law Reforms Commission

Answer: Justice K.T. Thomas

215. കേരളം ബ്ലാസ്റ്റേഴ്‌സ് ഫുട്ബോൾ ക്ലബ്ബിന്റ യൂത്ത് അംബാസിഡർ ആയി നിയമിതനായ ചാലച്ചിത്ര താരം

Answer: നിവിൻ പോളി

216. കേരളത്തിന്റെ സംസ്ഥാന വൃക്ഷം

Answer: തെങ്ങ്

217. ഏറ്റവും കൂടുതൽ തവണ കേരളമുഖ്യമന്ത്രിയായ വ്യക്തി

Answer: കെ കരുണാകരൻ

218. The first city in Kerala where public transport service was introduced?

Answer: Thiruvananthapuram

219. 2019 Swach Survekshan Ranking-best performing state

Answer: Chattisgarh

220. Best director in 49th Kerala state film Awards

Answer: Syamaprasad

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.