Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 16

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. തിരുവിതാംകൂറിലെ ആദ്യ ദിവാൻ

Answer: അറുമുഖം പിള്ള

302. ഇടുക്കി ഡാമിന്റെ സ്ഥാനം നിർണയിച്ച വ്യക്തി

Answer: കൊലുമ്പൻ

303. _______ island formed after the flood of 1341

Answer: Vypin

304. വിദ്യാപോഷിണി എന്ന സംഘടന സ്ഥാപിച്ചത്

Answer: സഹോദരൻ അയ്യപ്പൻ

305. KFRI (കേരള ഫോറസ്റ്റ് റിസർച്ച് ഇൻസ്റ്റിറ്റ്യൂട്ട് ) സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നതെവിടെ?

Answer: പീച്ചി.

306. കേരളത്തില്‍ യഹൂദരുടെ ആരാധനാലയം സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന സ്ഥലം ?

Answer: മട്ടാഞ്ചേരി

307. കേരളത്തിൽ ഉപതിരഞ്ഞെടുപ്പിൽ പരാജയപ്പെട്ട ഏക മന്ത്രി

Answer: കെ. മുരളീധരൻ

308. Who was the First Forest Minister of Kerala?

Answer: KC George

309. Who is the Brand Ambassador of the Programme 'Make in Kerala'?

Answer: Mammotty

310. 1930-ൽ എ. ബാലകൃഷ്ണപിള്ളയുടെ പത്രാധിപത്യത്തിൽ തിരുവനന്തപുരത്തുനിന്ന് പ്രസിദ്ധീകരിച്ചു തുടങ്ങിയ പത്രം?

Answer: കേസരി.

311. പുലയരുടെ രാജാവ് എന്ന അയ്യങ്കാളിയെ വിശേഷിപ്പിച്ചത്?

Answer: ഗാന്ധിജി (1937-ലായിരുന്നു ഗാന്ധിജി അയ്യങ്കാളിയെ സന്ദർശിച്ചത്)

312. The publication The Muslim' was launched by Vakkom Moulavi in:

Answer: 1906

313. The place in Kerala where Telephone was established for the first time:

Answer: Thiruvananthapuram

314. കേരള സർക്കാരിന്റെ ഇ -ഗവേൺസ് പദ്ധതി ?

Answer: FRIENDS

315. The first lion safari park in Kerala:

Answer: Neyyar

316. കേരളത്തിൽ നിന്നുള്ള രാജ്യസഭ അംഗങ്ങളുടെ എണ്ണം

Answer: 9

317. Least polluted river in Kerala

Answer: Kunthipuzha

318. Last formed corporation in Kerala:

Answer: Kannur

319. കേരളത്തിലെ ആദ്യ ISO certified police station

Answer: കോഴിക്കോട് ടൌൺ പോലീസ് സ്റ്റേഷൻ

320. കേരളത്തില്‍ ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ ജനസംഖ്യയുളള പഞ്ചായത്ത്

Answer: ഒളവണ്ണ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.