Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Facts About Kerala Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. കഥകളിയിലെ അടിസ്ഥാന മുദ്രകളുടെ എണ്ണം എത്രയാണ്?

Answer: 24

42. ടൂറിസം വ്യവസായമായി കേരളം അംഗീകരിച്ച വര്‍ഷം

Answer: 1986

43. മ്യുറൽ പഗോഡ എന്ന് വിശേഷിപ്പിക്കപ്പെടുന്ന കൊട്ടാരം

Answer: പദ്മനാഭപുരം

44. The garden, built in memory of the national leaders is located in _____

Answer: Peruvannamuzhi

45. കേരളത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ ജനസംഖ്യ ഉള്ള ജില്ല ഏത്

Answer: മലപ്പുറം

46. കേരളത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ജലസംഭരണി?

Answer: മലമ്പുഴ

47. The book 'Kerala Sahithya Charithram' has five volumes and sixty four chapters. Who wrote the book?

Answer: Ulloor S Parameswara Iyer

48. കേരളത്തിലെ ആദ്യ മാതൃകാ മത്സ്യ ബന്ധന ഗ്രാമം ?

Answer: കുമ്പളങ്ങി

49. കേരള സര്‍ക്കാര്‍ സംസ്ഥാന കയര്‍ വര്‍ഷമായി ആചരിച്ച വര്‍ഷം?

Answer: 2010

50. കേരളത്തിലെ ദേശനാമങ്ങൾ’ എന്ന കൃതി രചിച്ചത്?

Answer: ചട്ടമ്പിസ്വാമികള്‍

51. The first Chief Minister of Kerala was:

Answer: E.M.S. Namboothiripad

52. Commercial Capital of kerala?

Answer: Ernakulam

53. സവർണ ക്രിസ്ത്യാനികളും അവർണ ക്രിസ്ത്യാനിക ളും' എന്ന ഗ്രന്ഥത്തിന്റെ രചയിതാവ്?

Answer: :പാമ്പാടി ജോൺ ജോസഫ്.

54. Who among the following is known as Kerala Vyasan ?

Answer: Kodungallur KunhikkuttanThampuran

55. കേരള മോപ്പസാങ്ങ് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: തകഴി ശിവശങ്കരപ്പിള്ള

56. In which year Keralapataka a news paper from Cochin was started?

Answer: 1870

57. കേരളത്തിൽ കിഴക്കോട്ടൊഴുകുന്ന നദികളിൽ ഏറ്റവും വലുത്

Answer: കബനി

58. 67th National Women Volleyball Champtions

Answer: Kerala

59. കേരളത്തിന്‍റെ ഏറ്റവും വടക്കേ അറ്റത്തുള്ള നദി

Answer: മഞ്ചേശ്വരം പുഴ

60. കോവിഡ് പശ്ചാത്തലത്തിൽ ഓട്ടോറിക്ഷ ആംബുലൻസ് ആരംഭിച്ച കേരളത്തിലെ ആദ്യ നഗരം

Answer: കൊച്ചി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.