Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. കണികൊന്ന\' - ഏതു രോഗത്തിന്‍റെ ചികിത്സയ്ക്കാണ് ഉപയോഗിക്കുന്നത് ?

Answer: കുഷ്ഠ രോഗം

2. ദേശീയ എയിഡ്സ് രോഗ നിയന്ത്രണ പരിപാടിയുടെ ഭാഗമായി കേരളത്തിൽ സ്ഥാപിച്ച എയിഡ്സ് രോഗ നിരീക്ഷണ കേന്ദ്രം എവിടെയാണ്?

Answer: തിരുവനന്തപുരം മെഡിക്കൽ കോളേജ്

3. തേങ്ങാ വെള്ളത്തിൽ ധാരാളമായി കാണുന്ന സസ്യ ഹോർമോണ്‍?

Answer: സൈറ്റോകെനിൻസ്

4. മനുഷ്യ ശരീരത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ഗ്രന്ധി

Answer: കരൾ

5. രക്തസമ്മർദ്ദം അളക്കാനുപയോഗിക്കുന്ന ഉപകരണം

Answer: സ്ഫിഗ്മോമാനോ മീറ്റർ

6. ORS contains all except

Answer: Calcium lactate

7. Illicit drug trafficking is entwined with the

Answer: Street children

8. Milk is a good source of all vitamins except

Answer: Vitamin C

9. . Which of the following bodies finalises the Five Year Plan proposals ?

Answer: National Development Council

10. മനുഷ്യ ശരീരത്തില്‍ സൂര്യപ്രകാശത്തിന്‍റെ സാന്നിധ്യത്തില്‍ നിര്‍മ്മിക്കപ്പെടുന്ന വിറ്റാമിന്‍?

Answer: വിറ്റാമിന്‍ - ഡി

11. വെള്ളത്തില്‍ക്കൂടി പകരുന്ന രോഗമേത്?

Answer: ടൈഫോയ്ഡ്

12. ക്ഷയരോഗത്തിന് കാരണമായ രോഗകാരി ?

Answer: ബാക്ടീരിയ

13. .The organ which is considered as the chemical laboratory of human body:

Answer: Liver

14. What is the chemical name of vitamin E?

Answer: Tocophrols ( Fat soluble)

15. What is the chemical name of vitamin B3?

Answer: Niacin ( Water ” )

16. Which vitamin protects us from night blindness?

Answer: Vitamin A

17. Which vitamin protects human body from Bleeding Diathesis?

Answer: Vitamin K

18. Which food source contains Vitamin C?

Answer: Most type of fresh foods like guava, dark leafy greens, tomatoes, brocoli, papayas, peas, citrus fruits etc.

19. In which year Vitamin A was discovered?

Answer: 1913

20. When vitamin-E was first discovered?

Answer: In 1922

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.