Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. ചൂട്, തണുപ്പ്, മർദ്ദം, സ്പർശം ഈ നാല് സംവേദനകളും ഒരുപോലെ ഗ്രഹിക്കാൻ കഴിയുന്ന ജ്ഞാനേന്ദ്രിയം?

Answer: ത്വക്ക്

42. വിറ്റാമിൻ B5 -ൻറെ അപര്യാപ്തത കൊണ്ട് നായ്ക്കളിൽ ഉണ്ടാകുന്ന രോഗം?

Answer: ബ്ലാങ്ക് ടങ്ങ്

43. സസ്യങ്ങളുടെ വേരുകളുടെ രൂപവൽക്കരണത്തിന് കാരണമാവുന്ന സസ്യ ഹോർമോണ്‍ ?

Answer: സൈറ്റോകെനിൻസ്

44. തേങ്ങാ വെള്ളത്തിൽ ധാരാളമായി കാണുന്ന സസ്യ ഹോർമോണ്‍?

Answer: സൈറ്റോകെനിൻസ്

45. സസ്യങ്ങളുടെ അസാധാരണ വളർച്ചയ്ക്ക് കാരണമാകുന്ന സസ്യ ഹോർമോണ്‍ ?

Answer: ഗിബുർലിൻ

46. മലിന ജലത്തിൽ മുട്ടയിടുന്ന കൊതുക്

Answer: ക്യൂലക്സ്

47. മനുഷ്യരുടെ ആമാശയത്തിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ആസിഡ്

Answer: ഹൈഡ്രോക്ലോറിക് ആസിഡ്

48. The study of anthropoids which are of medical importance is known as

Answer: Medical entomology

49. The apparatus used to measure, regulate and applying chlorine in correct dosage i

Answer: Chloronome

50. Recommended light intensity in operation theatre is

Answer: 75 foot candles

51. The immunoglobulin can cross the human placenta is

Answer: IgG

52. Mantoux (tuberculin) test was developed in

Answer: 1907

53. Lathyrism present in the human it is referred as

Answer: Neurolathyrism

54. Health survey and planning committee is known as

Answer: Mudaliar committee

55. മഞ്ഞപിത്തതിന് എതിരെയുള്ള ഒൗഷധമേത് ?

Answer: കീഴാര്‍നെല്ലി

56. ഡോട്ട്സ് ( DOTS.Directly Observed Treatment Short Course) എത് രോഗചികിത്സയുമായി ബന്ധപ്പെട്ടിരിക്കുന്നു

Answer: ക്ഷയം

57. ആദ്യത്തെ പോളിയോ വിമുക്തജില്ലയായി പ്രഖ്യാപിക്കപ്പെട്ടതേത് ?

Answer: പത്തനംതിട്ട

58. Which vitamin protects us from night blindness?

Answer: Vitamin A

59. Scientifically which vitamin protects human body from Scurvy disease?

Answer: Vitamin C

60. In which year Vitamin A was discovered?

Answer: 1913

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.