Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 4

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. പരിചയമുള്ള ആളിന്റെയോ, വസ്തുവിന്റെയോ രൂപം മനസ്സിൽ വരാൻ സഹായിക്കുന്ന ഭാഗം?

Answer: വെർണിക്കിൾ ഏരിയ

62. തൈറോക്സിന്റെ കുറവുമൂലം കുട്ടികളിൽ ഉണ്ടാകുന്ന അസുഖം

Answer: ക്രെട്ടിനിസം

63. ഓറൽ പോളിയോ വാക്സിൻ കണ്ടുപിടിച്ചത്

Answer: ആൽബർട്ട് സാബിൻ

64. ഫാറ്റി ആസിഡ് അടങ്ങിയിട്ടുള്ള പോഷകഘടകം

Answer: കൊഴുപ്പ്

65. രക്തസമ്മർദ്ദം അളക്കാനുപയോഗിക്കുന്ന ഉപകരണം

Answer: സ്ഫിഗ്മോമാനോ മീറ്റർ

66. First referral unit for PHC is

Answer: CHC

67. The borehole latrine is introduced in India in

Answer: 1930’s

68. The polio vaccine should be preserved at
a. -2 to -8 degree Celsius
b. 0 to 4 degree Celsius
c. Below 0 degree Celsius
d. 2 to 8 degree Celsius

Answer: -2 to -8 degree Celsius

69. Milk is a good source of all vitamins except

Answer: Vitamin C

70. അമിത മദ്യപാനം ശരീരത്തിലെ ഏത് അവയവത്തെ ബാധിക്കുന്നു

Answer: കരള്‍

71. മനുഷ്യ ശരീരത്തിലെ സാധാരണ ഊഷ്മാവ് എത്ര ?

Answer: 370C

72. മനുഷ്യ ശരീരത്തിലെ ഏറ്റവും കടുപ്പംകൂടിയ വസ്തു ഏത്?

Answer: ഇനാമല്‍

73. ക്ഷയരോഗത്തിന് കാരണമായ രോഗകാരി ?

Answer: ബാക്ടീരിയ

74. Blood group of universal recipient :

Answer: AB

75. .Bile Juice is stored in

Answer: Gall Bladder

76. EEG Provides information on electrical activity of:

Answer: .Brain

77. What is the chemical name of vitamin E?

Answer: Tocophrols ( Fat soluble)

78. The chemical name vitamin B1 is?

Answer: Thiamine ( Water soluble)

79. The chemical name of vitamin B7 is –

Answer: Biotin ( Water ” )

80. ലോക മലേറിയ ദിനം 2021 പ്രമേയം?

Answer: Reaching the zero malaria target

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.