Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 5

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. ദേശീയ എയിഡ്സ് രോഗ നിയന്ത്രണ പരിപാടിയുടെ ഭാഗമായി കേരളത്തിൽ സ്ഥാപിച്ച എയിഡ്സ് രോഗ നിരീക്ഷണ കേന്ദ്രം എവിടെയാണ്?

Answer: തിരുവനന്തപുരം മെഡിക്കൽ കോളേജ്

82. ജനനം മുതൽ മരണം വരെ മനുഷ്യ ശരീരത്തിൽ വളരുന്ന അവയവം

Answer: നഖം

83. ഫലം പാകമാകുന്നതിന് സഹായിക്കുന്ന സസ്യ ഹോർമോണ്‍ ?

Answer: എഥിലിൻ

84. മത്സ്യ എണ്ണകളിൽ നിന്ന് ലഭിക്കുന്ന വിറ്റാമിൻ

Answer: വിറ്റാമിൻ A

85. ശരീരത്തിൽ രക്തത്തിന്റെ നിർമ്മാണത്തിന് ആവശ്യമായ ജീവകം

Answer: ഫോളിക് ആസിഡ്

86. മൂത്രത്തിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ആസിഡ്

Answer: യൂറിക് ആസിഡ്

87. Illicit drug trafficking is entwined with the

Answer: Street children

88. താഴെ പറയുന്നവയില്‍ ബാക്ടീരിയ മൂലമുണ്ടാകുന്ന രോഗം ഏതാണ് ?
a. ക്ഷയം
b. റൂമാറ്റിസം
c. ഡിഫ്ത്തീരിയ
d. മലേറിയ

Answer: ക്ഷയം

89. പക്ഷിപ്പനിയ്ക്ക് കാരണമായ അണുജീവി ഏത് ?

Answer: വൈറസ്

90. ELISA ടെസ്റ്റ് ഏത് രോഗവുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ് ?

Answer: എയ്ഡ്സ്

91. മലേറിയ ബാധിക്കുന്ന അവയവങ്ങൾ?

Answer: സ്പ്ളീൻ (പ്ളീഹ), കരൾ

92. Blood group of universal recipient :

Answer: AB

93. What is the chemical name of vitamin C?

Answer: Ascorbic Acid ( Water soluble)

94. What is the chemical name of vitamine B5?

Answer: Pantothenic Acid ( Water Soluble)

95. Which vitamin protects human body from Bleeding Diathesis?

Answer: Vitamin K

96. In which year Vitamin A was discovered?

Answer: 1913

97. Hypervitaminosis is a desease for overdose of which vitamin?

Answer: Vitamin A

98. What is anti-vitamin?

Answer: Anti-vitamin is simply a substance that makes a vitamin metabolicaly ineffective

99. What is the function of vitamin?

Answer: Mainly vitamin acts as a enzymatic cofactors or antioxidants

100. Which vitamin is produced by the action of ultraviolet rays on the skin?

Answer: Vitamin D

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.