Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 8

This page contains Kerala PSC Staff Nurse Questions and Answers 8 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
141. മത്സ്യ എണ്ണകളിൽ നിന്ന് ലഭിക്കുന്ന വിറ്റാമിൻ

Answer: വിറ്റാമിൻ A

142. മനുഷ്യ ശരീരത്തിൽ ഏറ്റവും താപം ഉല്പാദിപ്പിക്കുന്ന അവയവം

Answer: കരൾ

143. വൈറ്റമിൻ ബി യുടെ കുറവുമൂലം ഉണ്ടാകുന്ന രോഗം ഏത്

Answer: ബെരിബെരി

144. Recommended light intensity in operation theatre is

Answer: 75 foot candles

145. ആദ്യത്തെ പോളിയോ വിമുക്തജില്ലയായി പ്രഖ്യാപിക്കപ്പെട്ടതേത് ?

Answer: പത്തനംതിട്ട

146. The essential vitamin for the functioning of reproduction?

Answer: Vitamin E

147. രോഗങ്ങളെക്കുറിച്ചുള്ള പഠനം ഏതു പേരിലറിയപ്പെടുന്നു?

Answer: പാത്തോളജി

148. .Bile Juice is stored in

Answer: Gall Bladder

149. The chemical name vitamin B1 is?

Answer: Thiamine ( Water soluble)

150. The chemical name of vitamine B2 is?

Answer: Riboflavin ( Water “)

151. What is the chemical name of vitamine B5?

Answer: Pantothenic Acid ( Water Soluble)

152. Which food source contains Vitamin K?

Answer: Leaf Vegetables

153. Which food source contains Vitamin B complex?

Answer: Meat, Dairy Products, Eggs, Liver, Grains etc

154. Which vitamin is produced in body after converted of Provitamin B5(panthenol)?

Answer: VitaminB5

155. Which vitamin is produced by the action of ultraviolet rays on the skin?

Answer: Vitamin D

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.