Kerala PSC Economics Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. RBI ഗാന്ധി സീരിസിലുള്ള നോട്ടുകൾ ഇറക്കിയ വർഷം?

Answer: 1996

2. സംരഭകത്വം പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുന്നതിന് 2016 ൽ കേന്ദ്ര സർക്കാർ ആരംഭിച്ച പദ്ധതി

Answer: അടൽ ഇന്നവേഷൻ മിഷൻ

3. കേരളത്തിൽ വിദേശനാണ്യം നേടിത്തരുന്നതിൽ മുഖ്യപങ്ക് വഹിക്കുന്ന വ്യവസായം

Answer: കശുവണ്ടി

4. Consumer Protection Act 1986, came into force on

Answer: 15-4-1987

5. ഇന്ത്യയില്‍ ശാസ്ത്രീയമായരീതിയില്‍ ദേശീയ വരുമാനം കണക്കാക്കിയത് ആരുടെ നേതൃത്വത്തിലാണ്

Answer: പ്രഫ.മഹലനേബിസ്

6. ഇന്ത്യന്‍ റുപ്യ ആദ്യമായി ഇറക്കിയത് ആര്

Answer: ഷേര്‍ഷാ സൂരി

7. ആദ്യമായി മലയാളം വെബ്സൈറ്റ് തുടങ്ങിയ ബാങ്ക്

Answer: SBT

8. A crossed cheque is one, which can be encashed only

Answer: through a bank

9. Recommendations of which committee recently provided useful suggestions for the future road- map of food policy?

Answer: Shards Kumar Committee

10. In India GST came effective from July 1st, 2017. India has chosen _________ model of dual – GST.

Answer: Canadian

11. The maximum rate prescribed under IGST is _________.

Answer: 28%

12. _________ is the first state to ratify GST bill

Answer: Assam

13. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is _________.

Answer: 49%

14. Investment is defined as a—

Answer: Change in the stock of capital

15. In times of slowdown of the economy, the fiscal policy influences aggregate demand through—

Answer: Lowering of tax rates

16. The Buffer Stock of foodgrains at the beginning of February 2009 stood at—

Answer: 36.2 million tonnes

17. Heteroscedasticity in econometric analysis means—

Answer: The variance for each disturbance term (Vi) is not the same for all i’s

18. The first bank in Kerala ?

Answer: Nedungadi bank

19. Which Of The Followings Institutions Entitled its Slogans as "Yogashemam Vahamyaham"?

Answer: LIC

20. Which governmental body was popularly known as The fifth wheel of the coach

Answer: Planning commission

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.