Kerala PSC Economics Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. ബാങ്ക്സ് ബോർഡ് ബ്യൂറോയുടെ ആദ്യ ചെയർമാൻ

Answer: വിനോദ് റായ്

42. ഇന്ത്യയില്‍ ശാസ്ത്രീയമായരീതിയില്‍ ദേശീയ വരുമാനം കണക്കാക്കിയത് ആരുടെ നേതൃത്വത്തിലാണ്

Answer: പ്രഫ.മഹലനേബിസ്

43. ലാഭത്തിന്റെ അപായ സാധ്യതവാഹക സിന്താന്തത്തിന്റെ ഉപജ്ഞാതാവ്

Answer: പ്രൊഫ. ഹാള്‍ ലേ

44. വെല്‍ത്ത് ഓഫ് നേഷന്‍ എന്ന കൃതിയുടെ കര്‍ത്താവ്

Answer: ആഡം സ്മിത്ത്

45. ഒന്നാ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതിയുടെ കാലയളവ്

Answer: 1951-1956

46. ബാങ്കുകളുടെ ബാങ്ക് എന്ന അറിയപ്പെടുന്ന ബാങ്ക്

Answer: റിസര്‍വ്വ ബാങ്ക്

47. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is _________.

Answer: 49%

48. What does N stands for in HSN?

Answer: Nomenclature

49. Coal comes from which rate Structure?

Answer: 12%

50. The slope of an indifference curve expresses—

Answer: The marginal rate of substitution of two goods

51. Insurance density is defined as the—

Answer: Ratio of premium underwritten in a year to total population

52. In financial system money market deals with

Answer: Short Term Capital

53. Father of cooperative movement in India

Answer: Robert Owen

54. The first country introduced Carbon tax ?

Answer: Newzeland

55. The first women tobe appointed as the chairperson of State Bank of India ?

Answer: Arundhati Bhattacharya

56. Which Of The Followings Institutions Entitled its Slogans as "Yogashemam Vahamyaham"?

Answer: LIC

57. Which of the following is not a macro economics

Answer: Personal income

58. LPG model of development which was introduced in

Answer: 1991

59. ബാങ്കുകളുടെ ബാങ്ക് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: റിസർവ്വ് ബാങ്ക്

60. റിസർവ് ബാങ്കിന്റെ ചിഹ്നത്തിലുള്ള വൃക്ഷം?

Answer: എണ്ണപ്പന

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.