Kerala PSC Economics Questions and Answers 8

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 8 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
141. ഗാന്ധി സിരീസിലെ നോട്ടുകൾ എന്നാണ് ആദ്യമായി പുറത്തിറക്കിയത്

Answer: 1996

142. ഇന്ത്യില്‍ ദേശിയ വരുമാനം കണക്കാക്കുന്ന ഏജന്‍സിയുടെ പേര്

Answer: സി എസ് ഒ

143. ഗോള്‍ഡ് സ്റ്റാൻഡേർഡ് ആദ്യമായി അംഗീകരിച്ച രാജ്യം

Answer: ബ്രിട്ടണ്‍

144. സാമ്പത്തിക ശാസ്ത്രതത്വങ്ങള്‍ എന്ന ഗ്രന്ഥത്തിന്റെ കര്‍ത്താവ്

Answer: ആല്‍ഫ്രഡ് മാര്‍ഷല്‍

145. ഭാരതീയ സ്റ്റേറ്റ് ബാങ്കിന്റെ ആദ്യ പേര് ?

Answer: ഇംപീരിയൽ ബാങ്ക്

146. In which year Reserve Bank of India was nationalized?

Answer: 1949

147. The unproductive expenditure of the rich is—

Answer: Necessary to the employment of the poor

148. As per the revised estimate of CSO, the GDP in India at factor cost during 2008-09 was—

Answer: Rs. 33, 39,375 crore

149. Insurance penetration is defined as the—

Answer: Ratio of premium underwritten in a year to GDP

150. The Buffer Stock of foodgrains at the beginning of February 2009 stood at—

Answer: 36.2 million tonnes

151. Gandhian plan was put forwarded by

Answer: Narayana agarwal

152. Under developed countries are dependent on

Answer: Natural Resources

153. .First chairman of "Empowered Committee" of State Finance Ministers ?

Answer: K M Mani

154. Zamindari Tenure Was Introduced by Lord Cornwallis in

Answer: 1793

155. National diary development board was established in

Answer: 1965

156. Nobel prize for economics in 2017

Answer: Richard H Thaler

157. Apex Bank for Agricultural and Rural development in India ?

Answer: NABARD

158. The first complete Indigenous Bank in India ?

Answer: Punjab national bank

159. SBI was introduced in ?

Answer: 1955

160. കേരളത്തിന്റെ GST കോഡ്

Answer: 32

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.