Kerala PSC Economics Questions and Answers 14

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 14 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
261. ഇന്ത്യന്‍ ആസൂത്രണത്തിന്റെ പിതാവ്

Answer: വിശ്വേശരയ്യ

262. രാജ്യത്തിന്റ അറ്റ ആഭ്യന്തര ഉത്പന്നത്തിലേക്ക് ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ സംഭാവന ചെയ്യുന്ന മേഖല

Answer: സേവന മേഖല

263. ദാരിദ്ര നിര്‍മാര്‍ജത്തിന് ഊന്നല്‍ നല്‍കിയ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതി

Answer: അഞ്ചാം പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതി

264. Which bank is the first Indian private sector bank to set up a branch in China

Answer: Axis Bank

265. Which village in Uttar Pradesh was adopted by Sonia Gandhi as a part of Saansad Adarsh Gram Yojana?

Answer: Udwa

266. Gresham’s Law states that—

Answer: Bad money drives good money out of circulation

267. The Buffer Stock of foodgrains at the beginning of February 2009 stood at—

Answer: 36.2 million tonnes

268. Coal comes under which rate Structure?

Answer: 12%

269. Economic Growth as a concept is more relevant for

Answer: Developed countries

270. New chairman of EAC-PM which was reconstituted by prime minister Narenda modi recently

Answer: Bibek Debroy

271. .Banking Regulating Act passed in the year ?

Answer: 1949

272. Garibi hatao associated with

Answer: 5the FYP

273. .Indira Gandhi nationalized 14 banks in 1969 during

Answer: Fourth five year plan

274. Which governmental body was popularly known as The fifth wheel of the coach

Answer: Planning commission

275. India's firsy banking robot "Lekshmi" was developed by ?

Answer: City Union Bank

276. National Stock Exchange was established in the year ?

Answer: 1992

277. Which of the following is not a macro economics

Answer: Personal income

278. Nobel prize for economics in 2017

Answer: Richard H Thaler

279. യു.ടി.ഐ. ബാങ്കിന്റെ ഇപ്പോഴത്തെ പേര്?

Answer: ആക്സിസ് ബാങ്ക്

280. എസ്.ബി.ഐ.യുടെ അസോസിയേറ്റ് ബാങ്കുകളുടെ എണ്ണം?

Answer: 5

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.