Kerala PSC Economics Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Economics Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. ഏഷ്യന്‍ ഡവലപ്പ് മെന്റ് ബാങ്ക് നിലവില്‍ വന്ന വര്‍ഷം

Answer: ഡിസംബര്‍ 1966

162. The Indian rupee is the only legal tender in India, and is also accepted as legal tender in the neighbouring Nepal and ______, both of which peg their currency to that of the Indian rupee.

Answer: Bhutan

163. What is a voluntary labeling scheme for easily identifying environment friendly products that was launched in 1991, even before the 1992 Rio Summit?

Answer: Eco - mark

164. The Swachh Bharat Mission launched in October 2014, aims at attaining an Open Defecation Free India by _____?

Answer: 2019 October 2

165. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) announced that every year _________ will be considered as GST Day.

Answer: July 1

166. Combined Stake of Central and State Government in GSTN is _________.

Answer: 49%

167. What does N stands for in HSN?

Answer: Nomenclature

168. Coal comes from which rate Structure?

Answer: 12%

169. Investment is defined as a—

Answer: Change in the stock of capital

170. Minimum Support Prices of crops are recommended by—

Answer: Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)

171. The Electricity (Amendment) Act 2007—

Answer: All of the above

172. Public Private Partnership came to be introduced in India to—

Answer: Mitigate the financial burden of the governments

173. First deputy chairman of planning commission

Answer: Gulsarilal nanda

174. The committee formed to study forms in insurance sector

Answer: Malhotra Committee

175. Which country hold first rank in HDI ranking 2016?

Answer: Norway

176. The book branding India an incredible story was written by

Answer: Amithabh kant

177. Father of Modern Economics

Answer: Adam Smith

178. റിസർവ് ബാങ്കിന്റെ ചിഹ്നത്തിലുള്ള വൃക്ഷം?

Answer: എണ്ണപ്പന

179. GST ഏറ്റവും അവസാനം നടപ്പിലാക്കിയ സംസ്ഥാനം

Answer: ജമ്മു കാശ്മീർ

180. കേരളത്തിന്റെ GST കോഡ്

Answer: 32

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.