Kerala PSC Facts About India Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. രാജ്യസഭയുടെ അദ്ധ്യക്ഷൻ

Answer: ഉപരാഷ്ട്രപതി

2. First Indian Lady who got Padmasree

Answer: Nargis Datt

3. 2017-ലെ കാഴ്ച പരിമിതരുടെ 20-20 ലോകകപ്പ് ക്രിക്കറ്റ് ജേതാക്കൾ

Answer: ഇന്ത്യ

4. ഇന്ത്യയില്‍ നാണയനിര്‍മാണശാലകള്‍ സ്ഥിതിചെയ്യുന്നതെവിടെ ?

Answer: മുംബൈ, ആലിപ്പൂര്‍(കൊല്‍ക്കത്ത),ചെരലാപ്പള്ളി (ഹൈദരാബാദ്),നേയിഡ

5. ഇന്ത്യയുമായി അതിർത്തി പങ്കിടുന്നഏറ്റവും ചെറിയ രാജ്യം

Answer: ഭൂട്ടാൻ

6. Which of the following makes the major contribution to the revenue of Indian Railways?

Answer: Goods traffic earnings

7. Which is the main funding agency of the NRLM?

Answer: The World Bank

8. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി Battery Powered Payment Card ആരംഭിക്കാൻ തീരുമാനിച്ച ബാങ്ക്

Answer: IndusInd Bank

9. The largest producer of rice in India:

Answer: West Bengal

10. ജർമ്മനിയിൽ വച്ച് നേതാജി സുഭാഷ് ചന്ദ്രബോസ് വിവാഹം കഴിച്ച ഓസ്ട്രേലിയൻ വനിത?

Answer: എമിലി ഷെങ്കൽ

11. Who was the Indian President declared the National Emergency in 1975 ?

Answer: Fakkrudeen Ali Ahamed

12. The Viceroy who introduced financial decentralisation in India is

Answer: Lord Mayo

13. The first governor general of free India?

Answer: Mount batten

14. India’s first private-sector Howitzer gun-manufacturing plant has come up in which of the following cities? (Marks: 0)

Answer: Surat

15. India’s first-ever diesel to electric converted locomotive twin engine has been flagged off at which city?

Answer: Varanasi

16. Which article of the Indian Constitution guarantees Equal Justice and free Legal Aid to the citizen of India?

Answer: Article 39(A)

17. The first 'Mixed' Heritage site from India in the list of World Heritage Sites of UNESCO:

Answer: Khattgchendzonga National Park

18. Which Indian State gets its name from the Pali word for Buddhist monastery?

Answer: Bihar

19. പട്ടികജാതി കമ്മീഷൻ നിലവിൽ വന്നിരിക്കുന്ന ത് ഭരണഘടനയുടെ ഏത് വകുപ്പ് പ്രകാരം?

Answer: 338 ആർട്ടിക്കിൾ

20. The author of "Broken Wings"?

Answer: Sarojini Naidu

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.