Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 14

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 14 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
261. നാഷണല്‍ ഇന്‍സ്റ്റിറ്റ്യൂട്ട് ഓഫ് സിദ്ധ സ്ഥിതിചെയ്യുന്നത് എവിടെയാണ് ?

Answer: ചെന്നൈ

262. ഓടിവിളയാടു പാപ്പ എന്ന പ്രശസ്തമായ തമിഴ് ദേശഭക്തിഗാനം രചിച്ചത് ?

Answer: സുബ്രഹ്മണ്യഭാരതി

263. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി ക്ലാസിക്കൽ പദവി ലഭിച്ച ഭാഷ

Answer: തമിഴ്

264. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി കറൻസി നോട്ട് ക്യാൻസൽ ചെയ്ത പ്രധാനമന്ത്രി ആര്

Answer: മൊറാർജി ദേശായ്

265. The first Indian Woman who won a medal in the Olympics?

Answer: Karnam Malleswary

266. In India GST was first proposed in _________.

Answer: 2000

267. 2017-ലെ ഫിഫ U - 17 ലോകകപ്പിനുള്ള ഇന്ത്യൻ ടീമിന്റെ ക്യാപ്റ്റൻ ആയി തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടത്?

Answer: അമർജിത് സിംഗ് കിയാം

268. ഇന്ത്യയിൽ ശതമാനാടിസ്ഥാനത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ വനമുള്ള സംസ്ഥാനം

Answer: മിസോറാം

269. The first K.V.K. (Krishi Vigyan Kendra) in India was established in—

Answer: Pondicherry

270. In India there is a single constitution for the union and the state with the exception of:

Answer: Jammu& Kashmir

271. In population, Kerala ranks_____ among Indian states ?

Answer: 13

272. Who among the following is called the “guardian of the public purse” of India?

Answer: Comptroller and Auditor General of India

273. ഉറുദു ഹോമര്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: അമീര്‍ ഖുസ്രു

274. Which Article of the Constitution empowers the High Courts to issue writs?

Answer: Article 226

275. Official residence of Prime Minister of India

Answer: 7,Lok Kalyan Marg

276. ഇന്ത്യ കഴിഞ്ഞാൽ ലോകത്തിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ സിഖ് മതക്കാരുള്ള രാജ്യം?

Answer: ഇംഗ്ലണ്ട്

277. Who said ‘Swarajya is my birthright’?

Answer: BG Tilak

278. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും ദാരിദ്ര്യം കുറഞ്ഞ സംസ്ഥാനം

Answer: ഗോവ

279. ഇന്ത്യൻ പത്ര പ്രവർത്തനത്തിന്റെ പിതാവ്

Answer: ചലപതി റാവു

280. 1950 ജനുവരി 26 ന് ഇന്ത്യയുടെ ആദ്യത്തെ രാഷ്ട്രപതിയായി തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടതാരു?

Answer: ഡോ. രാജേന്ദ്രപ്രസാദ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.