Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 21

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 21 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
401. ഒരു കഥാപാത്രത്തിനും പേര് നല്കാതെ ആനന്ദ് രചിച്ച നോവലേത്?

Answer: മരണ സര്‍ട്ടിഫിക്കെറ്റ്‌

402. ഇന്ദ്രാവതി ഏത് നദിയുടെ പോഷകനദിയാണ്?

Answer: മഹാനദി

403. ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനയുടെ ആമുഖം രൂപകൽപന ചെയ്ത ചിത്രകാരൻ

Answer: ബിയോഹാർ റാംമനോഹർ സിൻഹ

404. ഇന്ത്യയിൽ 2016 ൽ 500; 1000 രൂപാ നോട്ടുകൾ അസാധുവാക്കിയ ദിവസം?

Answer: നവംബർ 8

405. article 370 of constitution is applicable to

Answer: Jammu and Kashmir

406. ഇന്ത്യന്‍ റെയില്‍വേ ദേശസാല്‍ക്കരിക്കപ്പെട്ട വര്‍ഷം ?

Answer: 1951

407. The Indian Parliament consists of :

Answer: Rajya Sabha, Lok Sabha and the

408. വോട്ടിംഗ് പ്രായം 21 ല്‍ നിന്ന് 18 ആക്കി മാറ്റിയ ഭരണ ഘടനാ ഭേദഗതി ?

Answer: 61

409. Which one of the following is the name of a dual purpose Indian cattle breed, which has been exported widely to Latin American countries in the past ?

Answer: Kankrej

410. "Life is Good" is the tag line of which consumer durables company in India?

Answer: LG

411. In India a Special Ministry for Women and Social Welfare was formed at the centre in the Year :

Answer: 1986

412. Gir Forest in India is in:

Answer: Gujarat

413. .Which of the following is the first state in India to pass RTI Act?

Answer: Tamil Nadu

414. What is the name given to the large supercluster of galaxies discovered by Indian scientists?

Answer: Saraswati

415. India borrowed the idea of concurrent list from?

Answer: Australia

416. Radio programme of the Prime Minister of India is named as -------

Answer: Mann ki Baath

417. അറേബ്യന്‍ ചരിത്രകാരനായ അല്‍ബറൂണിയുടെ രചനകളില്‍ പരാമര്‍ശിക്കുന്ന ഇന്ത്യന്‍ സംസ്ഥാനം?

Answer: അസം

418. The first chairman of the Kerala State Human Rights Commission was ________

Answer: Justice M.M.Pareed Pillai

419. ഇന്ത്യയുടെ എത്രാമത്തെ റിപ്പബ്ലിക് ദിനാഘോഷം ആണ് 2020ൽ നടന്നത്?

Answer: 71

420. Which state is the “Sugar Bowl” of India?

Answer: Uttar Pradesh

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.