Kerala PSC Geography Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. Highest peak in kerala is

Answer: Aanamudi

2. ഭൂകമ്പ തരംഗങ്ങൾ രേഖപ്പെടുത്താൻ ഉപയോഗിക്കുന്ന ഉപകരണം?

Answer: സീസ്മോ ഗ്രാഫ്

3. ഒരു ഞാറ്റുവേലയുടെ കാലയളവ്?

Answer: 13 - 14 ദിവസം

4. പഞ്ഞിക്കെട്ടുകൾ പോലെ കാണപ്പെടുന്ന മേഘങ്ങൾ?

Answer: ക്യൂമുലസ്

5. എവറസ്റ്റ് കീഴടക്കിയ അംഗവൈകല്യമുള്ള ആദ്യ ഇന്ത്യക്കാരി?

Answer: അരുണിമ സിൻഹ

6. The place in Kerala where the deposit of Ilmenite Monozite and Silicon are?

Answer: Chavara and Neendakara

7. For what purpose the line space disengaging lever used?

Answer: Variable line spacing

8. Vedashabdaratnakaram is authored by -------

Answer: Dr. D. Babu Paul

9. The act of creating an image about a product or brand in the consumers' mind is known as -------

Answer: Product positioning

10. All India Rural Credit Review Committee was appointed in ----------

Answer: 1969

11. A term used to denote background stories and features of a forthcoming event published in order to create enthusiasm

Answer: Curtain Raiser

12. Name the type of illustration which contains only solid areas of black or any process color without tints which can be reproduced without half toning ?

Answer: Line art

13. Describe a material that transmits light without diffusion or scattering

Answer: Transparent

14. Who is the present Chief Election Commissioner followed by V.S.Sambath in January 2015?

Answer: Nasim Zaidi

15. The leader of Guruvayoor Satyagraha

Answer: K. Kelappan

16. Which of the following is commonly use to estimate crystallinity?

Answer: X ray

17. Who is known as the Father of the Library Movement in Kerala?

Answer: P.N. Panicker

18. Right coronary artery arises from which sinus?

Answer: Anterior aortic sinus

19. Which state has maximum lengths of Roads ?

Answer: Maharashtra

20. ഓസോൺ പാളി കാണപ്പെടുന്നത് ഏത് അന്തരീക്ഷ പാളിയിലാണ് ?

Answer: സ്ട്രാറ്റോസ്ഫിയർ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.