Kerala PSC Geography Questions and Answers 20

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 20 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
381. ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും വലുതും പ്രായം കുറഞ്ഞതുമായ പർവ്വതനിര?

Answer: ഹിമാലയം

382. ആദ്യമായി എവറസ്റ്റ് കീഴടക്കിയവർ?

Answer: ടെൻസിങ് നോർഗെഎഡ്മണ്ട് ഹിലാരി (1953)

383. പാക് കടലിടുക്കിന്റെ ആഴം വർധിപ്പിച്ച് വിപുലമായ കപ്പൽ കനാൽ നിർമ്മിക്കാനുള്ള പദ്ധതി?

Answer: സേതു സമുദ്രം പദ്ധതി

384. The region where black soil is found in Kerala?

Answer: Chittur

385. Which is the unit of loudness of sound?

Answer: Decibel

386. Which Five Year Plan is going on now?

Answer: 12th

387. -------- refers to subordinate an entry in the books of accounts with documentary evidence

Answer: Vouching

388. PR people who discuss ideas with the boss and put them into articles that blend with the news and features of different publications are known as

Answer: Ghost writers

389. Information placed in the media by an identified sponsor that pays for the time or space is

Answer: Advertising

390. Persons working secretly to subvert a government or a party or an organisation from within

Answer: Fifth Column

391. A new technology that merges people and machines into a computer-generated environment where they can interact with that environment and other people

Answer: Virtual reality

392. The Golden Peacock Award 2016 for Corporate Governance was awarded to:

Answer: Steel Authority of India Limited (SAIL)

393. Brahma Prathyaksha Sadhujano Paripalana Sangam was founded by

Answer: Kavarikulam Kandan Kumaran

394. The bound edge of a book is called

Answer: Spine

395. Largest producer of Bauxite in the world is

Answer: Australia

396. Where is located Asia's largest tulip garden?

Answer: Jammu and Kashmir

397. Page orientation can be

Answer: Landscape

398. Janaganamana' is accepted as our National Anthem on

Answer: 1950 Jan. 24

399. Which is the first state ministry dispersed by President of India as per Article 356 of Indian Constitution ?

Answer: Kerala

400. Who was the Minister of Harijan Welfare and Local Self Govt. in First Ministry of Kerala ?

Answer: Chathan Master

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.