Kerala PSC Geography Questions and Answers 4

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. വൻകര വിസ്ഥാപനസിദ്ധാന്തം ആവിഷ്കരിച്ചത്?

Answer: ആൽഫ്രഡ് വെഗ്നർ (ജർമ്മനി 1912)

62. അന്തരീക്ഷത്തിലെ താഴ്ന്ന ഊഷ്മാവ് എത് മണ്ഡലത്തിലാണ്?

Answer: മിസോസ്ഫിയർ

63. ലോകത്തിന്റെ മേൽക്കൂര എന്നറിയപ്പെടുന്ന പർവ്വതനിര?

Answer: പാമീർ

64. Kerala receives maximum rainfalls in the month of?

Answer: July

65. When did train service start in India?

Answer: 1853

66. Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution in

Answer: 1976

67. On pressing the back space key, the carriage moves towards

Answer: One space right

68. The process of assembling and imposing of film for exposure is called

Answer: Stripping

69. A pack of 500 sheets is called

Answer: Ream

70. Largest producer of Bauxite in the world is

Answer: Australia

71. Which of the following is India's highest honour in the field of literature ?

Answer: Jnanpith Award

72. The Special Character representing Copyright is

Answer: ©

73. Which is the Cochin State legislative Assembly came into existence in 1925?

Answer: Cochi Prajamandalam

74. Which option is selected, MS- Word will print a complete set of the first copy, then the second set and so on. ?

Answer: Collate

75. Purple is combination of

Answer: Red and blue

76. Among following which gas availability is more in atmosphere ?

Answer: Nitrogen

77. Which National highway joins Delhi to Lucknow ?

Answer: NH 24

78. "Durand Line" is boundary between ?

Answer: Pakistan and Afghanistan

79. 1947-ല്‍ പാകിസ്താന്റെ തലസ്ഥാനമായിരുന്നത്‌

Answer: കറാച്ചി

80. ഭൂമിയുടെ ഏകദേശ ഭാരം ആദ്യമായി അളന്നത് ?

Answer: ഹെൻറി കാവൻ ഡിഷ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.