Kerala PSC Geography Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. കേരളത്തിന്റെ ഭൂമിശാസ്ത്രപരമായ സ്ഥാനം

Answer: ഉത്തര അക്ഷാംശം 8 ഡിഗ്രി

202. ഭൂമിയുടെ ഏറ്റവും പുറമെയുള്ള പാളി?

Answer: ഭൂവൽക്കം

203. ഭൂമധ്യരേഖയും ഉത്തരായനരേഖയും ദക്ഷിണായനരേഖയും കടന്നു പോകുന്ന വൻകര?

Answer: ആഫ്രിക്ക

204. First Hydro electric power project in Kerala?

Answer: Pallivasal

205. The region known as Chirapunchi of Kerala?

Answer: Lakkidi

206. The country which shares shortest border with India :

Answer: Afghanistan

207. In which year A.R. Rahman won the Oscar award?

Answer: 2009

208. A Photoshop layer converts a vector layer to pixels by:

Answer: Rasterizing

209. CorelDraw has a built-in windows based program that lists all the possibles synonym of a word:

Answer: Thesarus

210. All the commands and functions in QuarkXPress are available:

Answer: from the Menu Bar

211. The process where the inner pages of a section is deliberately printed offset slightly towards spine fold ?

Answer: Shingling

212. Deliberate overlapping of colors to prevent obvious printing errors caused by imperfect registration is called

Answer: Trapping

213. Who won the men's singles in Australian Open Tennis Tournament 2014 ?

Answer: Stanislas Wawrinka

214. Whose pen name is Keralan ?

Answer: Swadeshabimani RamaKrishna Pillai

215. The Autobiography of Malala Yousuf Zai

Answer: I am Malala

216. With reference to the letter ______ above

Answer: Cited

217. The loss of impairment of speech due to brain damage is called as

Answer: Aphasia

218. Sahara desert is in which Continent ?

Answer: Africa

219. The watershed between India and Myanmar is formed by ?

Answer: the Naga hills

220. Which is most fertile region of India ?

Answer: the Indo-Gangetic plain

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.