Kerala PSC Geography Questions and Answers 7

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 7 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
121. 'ഭൗമകേന്ദ്ര സിദ്ധാന്തം' ആവിഷ്കരിച്ചത്?

Answer: ടോളമി

122. തുടർ ഭൂകമ്പങ്ങളുടെ നാട് എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ഹെയ്തി

123. ലോകത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ഡെൽറ്റ?

Answer: സുന്ദർബൻസ്

124. Which is the first Eco Tourist centre in India?

Answer: Thenmala

125. Any crime that involves a computer and a network is called

Answer: Cyber crime

126. ---------- is the right to give orders and the power to exact obedience

Answer: None of the above

127. First Control Co-operative bank in India is --------------

Answer: Jabalpur Control Co-operative Bank

128. A term used to denote background stories and features of a forthcoming event published in order to create enthusiasm

Answer: Curtain Raiser

129. Who is known as the chief architect of Fundamental Rights of Indian Constitution ?

Answer: Sardar Vallabha Bhai Patel

130. To uphold and protect sovereignty, unity and integrity of India is a provision made in the

Answer: Fundamental Duties

131. A picture or a graphic image that can be inserted in an MS Word Document is

Answer: Clip Art

132. The organisation formed by Anandha Theerthan for his social reforms

Answer: Jathinasinisabha

133. Which is the first state ministry dispersed by President of India as per Article 356 of Indian Constitution ?

Answer: Kerala

134. Which type of font is best suitable for large amount of text ?

Answer: Serif fonts

135. Which of the following is not the part of Merge process ?

Answer: Data field

136. Who among the following published the first English-Malayalam dictionary in 1846?

Answer: Benjamin Bailey

137. Winging of scapula occurs in paralysis of

Answer: Serratus anterior

138. Surface temperature of Sun is about ?

Answer: 5505 degree celsius

139. Havana is capital of which country ?

Answer: Cuba

140. Which country is also known as land of rising Sun ?

Answer: Japan

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.