Kerala PSC Geography Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. ഓസോണിന്റെ അളവ് രേഖപ്പെടുത്തുന്ന യൂണിറ്റ്?

Answer: ഡോപ്സൺ യൂണിറ്റ്

2. ഇന്ത്യൻ മഹാസമുദ്രത്തിലെ ഏറ്റവും വലിയ ദ്വീപ്?

Answer: മഡഗാസ്കർ

3. ഇംഗ്ലീഷ് അക്ഷരമാലയിലെ 'D' ആകൃതിയിൽ കാണപ്പെടുന്ന സമുദ്രം?

Answer: ആർട്ടിക്

4. പാക് കടലിടുക്കിന്റെ ആഴം വർധിപ്പിച്ച് വിപുലമായ കപ്പൽ കനാൽ നിർമ്മിക്കാനുള്ള പദ്ധതി?

Answer: സേതു സമുദ്രം പദ്ധതി

5. The largest hydro electric project in Kerala?

Answer: Idukki Project

6. Staying Alive' is written by -----

Answer: Vandana Shiva

7. Mahakavi Kumaran Asan's famous poem, Veenapoovu, was first published in

Answer: Mitavadi

8. The 'Magna Carta of the travancore Ryots' is -------

Answer: The Pattam Proclamation of 1865

9. Who was known as 'Lincoln' of Kerala?

Answer: Pandit Karuppan

10. Whose biography is 'Romancing With Life'?

Answer: Dev Anand

11. Lazlo Biro, who created the first ball-point pen, was a Hungarian

Answer: Journalist

12. ----------- means audit pays surprise visit to client office and surprise checking on certain important items

Answer: None of the above

13. Select the correct form:

Answer: Dated 22nd March, 2014

14. Spatial arrangement of components of radiant energy in order of their wavelengths is called

Answer: Spectrum

15. The first Chairperson of Kerala Vanitha Commission

Answer: Sugatha Kumari

16. The Autobiography of Malala Yousuf Zai

Answer: I am Malala

17. Nylon 66 melts at (deg C)

Answer: 269

18. For polymer containing OH group a major absorption peak is expected at (wave number)

Answer: 3400

19. Black sea is a sea in ?

Answer: South Eastern Europe

20. Which Indian state has largest number of districts

Answer: Uttar Pradesh

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.