Kerala PSC Geography Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. പകൽ സമയത്ത് കടലിൽ നിന്നും കരയിലേക്ക് വീശുന്ന കാറ്റുകൾ?

Answer: കടൽക്കാറ്റ്

182. The 'Magna Carta of the travancore Ryots' is -------

Answer: The Pattam Proclamation of 1865

183. Splitting up of words at the end of lines is termed

Answer: Syllabification

184. Consignment account is -------

Answer: Nominal account

185. Which among the following newspaper was edited by Muhammad Abdurahiman Sahib?

Answer: Al-Ameen

186. An advertisement disguised into form of a news story or feature is known as

Answer: Advertorial

187. Bob Hunter was co-founder of

Answer: Green Peace

188. Selection is considered as a ----------- process

Answer: Negative

189. The HSB mode in Photoshop comprises the components:

Answer: Hue, Saturation, Brightness

190. Paper in which cellulose fibers are parallel the shortest edge of the sheet ?

Answer: Short Grain

191. Deliberate overlapping of colors to prevent obvious printing errors caused by imperfect registration is called

Answer: Trapping

192. The ability of a material to withstand color change on exposure to light

Answer: lightfastness

193. The process of converting analogue signal into digital information is done by

Answer: MODEM

194. The founder of "Samatva Samajam"

Answer: Vaikundaswamikal

195. Among these, which are printed at the bottom of each page?

Answer: Footers

196. How many fingures are used to type Character Keys?

Answer: Eight

197. Which Environment Act of India transferred the protection of wild animal from state list to concurrent list ?

Answer: Wild Animal Protection Act of 1972

198. A high value of tan delta indicates

Answer: good traction

199. Which national highway joins Agra to Mumbai ?

Answer: NH 3

200. "Gol Gumbaz" is in ?

Answer: Karnataka

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.