Kerala PSC Geography Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. സൗരയൂഥ സിദ്ധാന്തത്തിന്റെ ഉപജ്ഞാതാവ്?

Answer: കോപ്പർനിക്കസ്

42. ഭൂമിയുടെ ഏറ്റവും ഉയർന്ന കരഭാഗം?

Answer: എവറസ്റ്റ്

43. ഓസോൺ പാളിസ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്?

Answer: സ്ട്രാറ്റാസ് ഫിയർ

44. 'സുനാമി' എന്നത് ഏത് ഭാഷയിലെ പദമാണ്?

Answer: ജാപ്പനീസ്

45. മെഡിറ്ററേനിയൻ കടലിനേയും ചെങ്കടലിനേയും ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന കനാൽ?

Answer: സൂയസ് കനാൽ

46. The first National park in Kerala

Answer: Iravikulam

47. Kollam era began in

Answer: A.D. 825

48. Energy from gravitational field is energy obtained from

Answer: Tides

49. dentify the ODD one

Answer: Operating system

50. Which among the following women of Kerala participated in the Civil Disobedience Movement, carrying two month old baby in her arms and led the procession of Women?

Answer: A.V. Kuttimalu Amma

51. The promotion of specific ideas or views, often political in nature

Answer: Propaganda

52. The capital with which a company is registered is called the ---------

Answer: Authorized capital

53. You can import a text file into QuarkXPress from:

Answer: any word processor for which XPress can access the filter

54. ___ are non-printing guides pulled down and across from the horizontal and vertical rulers.

Answer: Ruler guides

55. Name the process that checks all details of an application file to ensure it is technically complete, correct and ready to go to the printer

Answer: Preflighting

56. Which of the following is the best for uniform filler dispersion?

Answer: Two roll mill

57. Thixotropy is associated with reduction in viscosity

Answer: With time at constant shear rate

58. Who among the following published the first English-Malayalam dictionary in 1846?

Answer: Benjamin Bailey

59. Which spinal nerve is affected in thoracic inlet syndrome?

Answer: First thoracic

60. Which is the largest port of India ?

Answer: Jawaharlal Nehru Port

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.