Kerala PSC Geography Questions and Answers 21

This page contains Kerala PSC Geography Questions and Answers 21 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
401. ഭൂമിയുടെ പലായന പ്രവേഗം?

Answer: 11.2 km/S

402. ഏറ്റവും വലിയ അക്ഷാംശ രേഖ?

Answer: ഭൂമദ്ധ്യരേഖ

403. . ഉത്തരായന രേഖയോട് ഏറ്റവും അടുത്ത് സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന ഇന്ത്യൻ മെട്രോ പൊളിറ്റൻ നഗരം?

Answer: കൊൽക്കത്ത

404. പസഫിക് സമുദ്രത്തേയും അറ്റ്ലാന്റിക് സമുദ്രത്തേയും ബന്ധിപ്പിക്കുന്ന കടലിടുക്ക്?

Answer: മഗല്ലൻ കടലിടുക്ക്

405. Malabar Sanctuary was established on?

Answer: 2010

406. Which country launched the satellite 'APPLE'?

Answer: India

407. What helps to rotate the cylinder of a typewriter while typing?

Answer: Thumb wheel

408. Who made an official declaration granting lower caste Channar Women the right to cover their breasts in Travancore in 1859?

Answer: Ayilyam Thirunnal

409. Whose biography is 'Romancing With Life'?

Answer: Dev Anand

410. ----------- is a Negotiable instrument

Answer: Cheque

411. Which is the most populous city in India as per 2011 census?

Answer: Mumbai

412. Expensive paper made from textile fibers like cotton or linen is called

Answer: Rag paper

413. Preliminary pages of a book are also known as

Answer: Front matter

414. Who is the Union Minister for Women and Child Development ?

Answer: Maneka Gandhi

415. On which wheel Back spacer pawl works?

Answer: Escapement wheel

416. Very thin paper is called

Answer: Manifolding paper

417. Who is the Present Cuben President?

Answer: Raul Castro

418. Subject is typewritten in a letter

Answer: Before the reference

419. Micro-wave-diathermy duration for acute condition is

Answer: 5-10 min

420. Raniganj in West Bengal is famous for ?

Answer: Coal mines

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.