Kerala PSC Environment Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Environment Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. കേരളത്തിന്റെ ഔദ്യോഗിക പുഷ്പ്പമായ കണിക്കൊന്നയുടെശാസ്ത്രീയനാമം

Answer: കാഷ്യ ഫിസ്റ്റുല

2. വനം വകുപ്പ് നടപ്പിലാക്കിയ സാമൂഹിക വനംവത്കരണ പദ്ധതിയായ വഴിയോരത്തണൽ നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 2009 June 5

3. ഭൂമിയുടെ ഏറ്റവും ആഴം കൂടിയ ഭാഗം?

Answer: മറിയാന ട്രഞ്ച് (പസഫിക് )

4. സൂയസ് കനാൽ കടന്നു പോകുന്ന രാജ്യം?

Answer: ഈജിപ്റ്റ്

5. The first travelogue in Malayalam, Varthamanapustakam, (Book of News) was written by

Answer: Paremmakkal Thoma Kathanar

6. The responsibility of Jawahar Rozgar Yojana is vested with

Answer: Panchayat Raj Institutions

7. Which of the following was the first artificial satellite of the World?

Answer: Sputnik

8. Creating newsworthy stories and events to attract media attention and to gain public notice is

Answer: Press agentry

9. Preliminary pages of a book are also known as

Answer: Front matter

10. What is the code name of the military operation in Yemen against Shia Houthi group?

Answer: Operation Decisive storm

11. Habeas Corpus Act 1679

Answer: safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment

12. ...................is used to write on Stencil Paper

Answer: Stylus Pen

13. ..........method is used for typewriting less strokes in more spaces.

Answer: Spreading

14. Among the following members, who participated in civil disobedience movement holding her two month old daughter in her arms

Answer: A.V. Kuttimalu Amma

15. Which part of the Typewriter is producing Bell ?

Answer: Right Marginal stop

16. Chemical mastication is operational after (deg. Centigrade)

Answer: 120

17. Black sea is a sea in ?

Answer: South Eastern Europe

18. Autumnal Equinox occurs on ?

Answer: September 23

19. Which among following is in Uttarakhand ?

Answer: Corbett National Park

20. രക്തത്തിലെ ഹിമോഗ്ലോബിനില്‍ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന ലോഹം എതാണ് ?

Answer: ഇരുമ്പ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.