Kerala PSC Environment Questions and Answers 10

This page contains Kerala PSC Environment Questions and Answers 10 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
181. കപ്പയിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന വിഷാംശമുള്ള ആസിഡ്

Answer: ഹൈഡ്രോസയാനിക് ആസിഡ്

182. ഉപഗ്രഹങ്ങളില്ലാത്ത ഗ്രഹമേത് ?

Answer: ബുധന്‍

183. ഡി .ഡി . റ്റി യും മറ്റ് കീടനാശിനികളും ജീവലോകത്തുണ്ടാക്കുന്ന വിപത്തുക്കളെപ്പറ്റി ലോകത്തിന് മനസിലാക്കികൊടുത്ത റേച്ചൽ കാർസൻൻറെ പ്രശസ്ത പുസ്തകം ?

Answer: സയലെന്റ്റ് സ്പ്രിംഗ് ( silent spring)

184. ലോകത്തിലാദ്യമായി ജിയോ തെർമൽ എനർജി ഉൽപാദിപ്പിച്ച രാജ്യം?

Answer: ഇറ്റലി

185. ത്രികോണാകൃതിയിൽ കാണപ്പെടുന്ന സമുദ്രം?

Answer: പസഫിക്

186. The river which flows through marayur Sandal forest and Chinnar wild life Santuary?

Answer: Pambar

187. What is known as Kalbaisakhi?

Answer: Dry wind

188. Who was the founder of Trivandrum Public Library?

Answer: Col. Edward Codogan

189. Choose the odd one out

Answer: Roman

190. Vedashabdaratnakaram is authored by -------

Answer: Dr. D. Babu Paul

191. Staying Alive' is written by -----

Answer: Vandana Shiva

192. -The cost price of a machine is Rs.1,60,000 and the depreciated value of the machine after 3 years will be Rs. 88,000. If the company charges depreciation under straight line method, the rate of depreciation will be ---------

Answer: 15%

193. Name the writer who began his first novel in the channel Islands, finished it in London and saw published it in India titled 'The Room on the Roof'

Answer: Ruskin Bond

194. ...................is used to write on Stencil Paper

Answer: Stylus Pen

195. Which option is used to insert ghosted text behind the content on the page?

Answer: Water mark

196. One Life' is written by

Answer: Christian Bernard

197. Thixotropy is associated with reduction in viscosity

Answer: With time at constant shear rate

198. BET method uses ________ gas to measure surface area.

Answer: Nitrogen

199. Mechanical stability test is done on

Answer: Latex

200. Which planet is brightest ?

Answer: Venus

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.