Kerala PSC Environment Questions and Answers 16

This page contains Kerala PSC Environment Questions and Answers 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. താഴെപ്പറയുന്നവയിൽ ഏത് വിഭാഗത്തിൽ പെടുന്ന സമതലമാണ് ഗംഗാ സമതലം?
a. നിക്ഷേപ പക്രിയയിലൂടെ രൂപം കൊള്ളുന്ന സമതലം
b. na
c. na
d. na

Answer: നിക്ഷേപ പക്രിയയിലൂടെ രൂപം കൊള്ളുന്ന സമതലം

302. കേരളത്തിന്റെ ഔദ്യോഗികമൃഗമായ ആനയുടെ ശാസ്ത്രീയ നാമം

Answer: എലിഫസ് മാക്സിമസ്

303. 1 വർഷത്തിലെ ഞാറ്റുവേലകൾ എത്ര?

Answer: 27

304. പൂജ്യം ഡിഗ്രി അക്ഷാംശ രേഖ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ഭൂമദ്ധ്യരേഖ

305. Perambadi pass connects

Answer: Kerala-Coorge

306. Total area of Vembanad lake

Answer: 205 sq.km

307. Which of the following is not a Fundamental Right of India ?

Answer: Right to Work

308. Who was called 'Pulaya Raja'?

Answer: Ayyankali

309. Co-Operative Societies are governed by the -------------

Answer: Co-operatives Societies Act 1912

310. NABARD stands for

Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development

311. Prakash Bakshi committee was appointed in ----------

Answer: 2012

312. Persons working secretly to subvert a government or a party or an organisation from within

Answer: Fifth Column

313. The age limit for entering in the service of a Co-operative society is-------

Answer: 37 years

314. The process of converting analogue signal into digital information is done by

Answer: MODEM

315. The Deputy Speaker of present Lok Sabha

Answer: M.Thampidurai

316. The Savarna Jatha to support vaikkom sathyagraha was organised by

Answer: Mannath padmanabhan

317. Text portion of an E-mail message is called ?

Answer: Message Body

318. Which part of the Indian Constitution consists of Articles on Emergency provisions?

Answer: Part XVIII

319. Gauss power of the strong magnets which are used for treatment of chronic disease

Answer: 3000 gauss power

320. Which IIT institute has developed a technology for early detection of tropical cyclones?

Answer: IIT Kharagpur

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.