Kerala PSC Environment Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Environment Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. ദിശയറിയാൻ നാവികർ ഉപയോഗിക്കുന്ന ഉപകരണം

Answer: മാരിനേഴ്സ് കോമ്പസ്

42. കർഷകന്റെ മിത്രം എന്നറിയപ്പെടുന്ന ജിവി

Answer: മണ്ണിര

43. Thomas cup is associated with

Answer: Badminton

44. ഓസോണിന്റെ അളവ് രേഖപ്പെടുത്തുന്ന യൂണിറ്റ്?

Answer: ഡോപ്സൺ യൂണിറ്റ്

45. സൂര്യകിരണം ഭൂമിയിൽ എത്താൻ എടുക്കുന്ന സമയം?

Answer: 500 സെക്കന്റ്

46. സൂയസ് കനാൽ കടന്നു പോകുന്ന രാജ്യം?

Answer: ഈജിപ്റ്റ്

47. എൽ നിനോ വിടവാങ്ങുമ്പോൾ പ്രത്യക്ഷമാകുന്ന പ്രതിഭാസം?

Answer: ലാ നിനാ.

48. The Indian National Highway System was introduced in which Five Year Plan ?

Answer: Fifth Five Year Plan

49. Jawahar Rozgar Yojana was introduced in

Answer: Seventh Five Year Plan

50. In which year was the Kerala Agrarian Relations Bill Passed?

Answer: 1960

51. For obtaining solar energy sunlight is stored in batteries of

Answer: Nickel cadmium

52. The 'Cannes Award' is given for excellence in which of the following fields?

Answer: Films

53. When a radio station transmits radiowave, which layer in the atmosphere reflects it back to the earth?

Answer: Ionosphere

54. 'DTP' computer abbreviation usually means:

Answer: Desk Top Publishing

55. The knife tool of CorelDraw is used to ______ objects.

Answer: Slice

56. When you click on Draw Table option,the mouse pointer changes to a

Answer: Pencil

57. The monomers of butyl rubber are

Answer: None of these

58. Decrease of viscosity with increasing shear rate is known as

Answer: Pseudoplastic behaviour

59. Which planet is smallest in size in solar system ?

Answer: Mercury

60. Which state has maximum lengths of Roads ?

Answer: Maharashtra

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.