Kerala PSC Maths Questions and Answers

This page contains Kerala PSC Maths Questions and Answers for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. The sum of first five prime numbers is

Answer: 28

2. Surgeon : Forceps :: ?

Answer: Blacksmith: Hammer

3. Who is the winner of PEN Award 2011?

Answer: Siddhartha Mukherji

4. ഒന്നാം ടാപ്പ് മാത്രം തുറന്നാൽ ടാങ്ക് 1 മണിക്കൂറിൽ നിറയും.രണ്ടാം ടാപ്പ് മാത്രം തുറന്നാൽ ടാങ്ക് നിറയാൻ 1 1/4 മണിക്കൂർ വേണം.ടാങ്കിനു പുറത്തേക്ക് വെള്ളമൊഴുകാനുള്ള കുഴലുണ്ട്.അത് തുറന്നാൽ 50 മിനുട്ട് കൊണ്ട് ടാങ്കിലെ വെള്ളമെല്ലാം പുറത്തേക്ക് ഒഴുകിപ്പോകും.ടാങ്ക് കാലി ആയപ്പോൾ മൂന്നും തുറന്നു.ടാങ്ക് നിറയാൻ എത്ര സമയമെടുക്കും?

Answer: 100minute

5. ബാബുവും മോളിയും ശേഖരിച്ചു വെച്ച സ്റ്റാമ്പ്‌ കൾ 3:2 എന്ന ratio വിൽ ആണ്. ബാബു 42 സ്റ്റാമ്പ്‌കൾ മോളിക്ക് കൊടുത്തപ്പോൾ ratio 1:3 ആയി. എങ്കിൽ മോളിയുടെ പക്കൽ എത്ര സ്റ്റാമ്പ്‌കൾ ഉണ്ടായിരുന്നു ?

Answer: 48.

6. Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which one of the given conclusions is definitely drawn from the given statements. Statement : All virtuous persons are happy. No unhappy person is virtuous. Conclusions : I. Happiness is related to virtue II. Unhappy person is not virtuous.

Answer: Both I and II follow

7. An electric train having 120 m. length is running at a speed of 90 km/hour. Find the time required for the train to cross a bridge of 630 m. long :

Answer: 15 seconds

8. A can complete a work in 12 days with a working of 8 hours per day. B can complete the same work in 8 days when working 10 hours a day. If A and B work together, working 8 hours a day, the work can be completed in --days.

Answer: 5 ⁵⁄₁₁

9. P is 30% more efficient than Q. P can complete a work in 23 days. If P and Q work together, how much time will it take to complete the same work?

Answer: 13

10. The average monthly income of A and B is Rs. 5050. The average monthly income of B and C is Rs. 6250 and the average monthly income of A and C is Rs.5200. What is the monthly income of A?

Answer: 4000

11. A batsman makes a score of 87 runs in the 17 th inning and thus increases his averages by 3. What is his average after 17th inning?

Answer: 39

12. Distance between two stations A and B is 778 km. A train covers the journey from A to B at 84 km per hour and returns back to A with a uniform speed of 56km per hour. Find the average speed of the train during the whole journey?

Answer: 67.2 km /hr

13. If A stands for +, B stands for –, C stands for x, then what is the value of (10C4) A (4C4) – 6 ?

Answer: 50

14. Arjun turned left after walking 10 m and covered a distance of 6 m, then turned right and covered a distance of 20 m. In the end, he was moving towards the west. From which direction did Arjun start his journey ?

Answer: East

15. A can do a piece of work in 4 hours . A and C together can do it in just 2 hours, while B and C together need 3 hours to finish the same work. B alone can complete the work in --- hours.

Answer: 12 hours

16. The volume of two hemispheres are in the ratio 8:27. What is the ratio of their radii

Answer: 2:3

17. . 1200, 480, 192, ----

Answer: 76.8

18. 1/5 =1/7+1/42 +.......

Answer: 1/30

19. [(0.512)^1/3 + (0.008)^1/3 ] / [(0.512)^1/3 - (0.008)^1/3

Answer: 5/3

20. . 2,9,28,65,.... ശ്രേണി യിലെ അടുത്ത സംഖ്യ ഏത്?

Answer: 126

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.