Kerala PSC Maths Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Maths Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. .32 ൻറെ ഭിന്നസംഖ്യ രൂപം?

Answer: 32/100

42. (1000)9 ÷ 10^24

Answer: 1000

43. 5000 രൂപയ്ക്ക് വാങ്ങിയ ഒരു സൈക്കിള്‍ 4400 രൂപയ്ക്ക് വിറ്റാല്‍ നഷ്ടശതമാനം എത്ര ?

Answer: 12

44. 824/68 ന്‍റെ ഏറ്റവും ചെറിയ രൂപം ഏത് ?

Answer: 412/34

45. 12 1/2 % സാധാരണ പലിശ കിട്ടുന്ന ബാങ്കില്‍ ഒരു തുക നിക്ഷേപിച്ചാല്‍ അത് ഇരട്ടിയാകാന്‍ എത്ര വര്‍ഷം വേണം

Answer: 8

46. In trial average method, the average of 20 numbers is assumed to be 24. The sum of deviations of the numbers from 24 is found to be 15. What is the average?

Answer: 23.25

47. ബാബുവും മോളിയും ശേഖരിച്ചു വെച്ച സ്റ്റാമ്പ്‌ കൾ 3:2 എന്ന ratio വിൽ ആണ്. ബാബു 42 സ്റ്റാമ്പ്‌കൾ മോളിക്ക് കൊടുത്തപ്പോൾ ratio 1:3 ആയി. എങ്കിൽ മോളിയുടെ പക്കൽ എത്ര സ്റ്റാമ്പ്‌കൾ ഉണ്ടായിരുന്നു ?

Answer: 48.

48. മേശയുടെ വില 800 രൂപയും കസേരയുടെ വില 200 രൂപയും ആണ്‌.എങ്കില്‍ കസേരയുടെ വില മേശയുടെ വിലയുടെ എത്ര ശതമാനമാണ്‌?

Answer: 25,

49. The ratio between the radius of the base and the height of a cylinder is 2 : 3. If its volume is 1617 cm3, the total surface area of the cylinder is—

Answer: 770 cm2

50. According to the Women’s Reservation Bill 2008 passed by the Rajya Sabha the percentage of the seats in the Lok Sabha and State Assembly earmarked for women.

Answer: 33%

51. Arjun walks 20 m towards North. Then he turns right and walks 30 ms. Again he turns right and walks 35 ms. Then he turns left and walk 15 ms. How far and in which direction Arjun now from his starting point?

Answer: 35 m East

52. P, Q, R are three towns on a river which flows uniformly. Q is equidistant from P and R. A man rows from P to Q and back in 10 hrs. He can row from P to R(upstream) in 4 hrs. The ratio of speed of man in still water to the speed of the current is:

Answer: 5 : 3

53. A ship 55 km from the shore springs a leak which admits 2 tonnes of water in 6 minutes, 80 tonnes would suffice to sink her, but the pumps can throw out 12 tonnes an hour. The average rate of sailing that she may just reach the shore as she begins to sink is

Answer: 5.5 km/h

54. Find the odd man out. 3, 5, 15, 75, 1120, 84375

Answer: 1120

55. _____ patient was given ______ injection

Answer: The, an

56. Fill in the blank from the choices given below :PINDY : QMEX : : JRSF : ?

Answer: KQTE

57. Find the odd one out of the series? 6 7 9 13 26 37 69

Answer: 26

58. ഒരു വിദ്യാര്‍ത്ഥി വീട്ടില്‍ നിന്ന് കോളേജിലേക്ക് മണിക്കൂറില്‍ 4 km/hr വേഗതയില്‍ നടന്നാല്‍ സമയത്തിന് 5 മിനിട്ട് നേരത്തേ എത്തുന്നു. 3 km/hr വേഗതയില്‍ നടന്നാല്‍ സമയത്തിന് 5 മിനിട്ട് താമസിക്കും. എങ്കില്‍ വീട്ടില്‍ നിന്നും കോളേജിലേക്കുള്ള ദൂരം എന്ത്

Answer: 2km

59. ഒരു ടാങ്കിലേക്ക് 3 പൈപ്പുകള്‍ ഉണ്ട്. `എ` എന്ന പൈപ്പ് 12 മണിക്കൂര്‍ കൊണ്ടും, `ബി` എന്ന പൈപ്പ് 15 മണിക്കൂര്‍ കൊണ്ടും `സി` എന്ന പൈപ്പ് 10 മണിക്കൂര്‍ കൊണ്ടും ടാങ്ക് നിറയ്ക്കും എങ്കില്‍ ഈ മൂന്ന് പൈപ്പുകളും ഒരുമിച്ച് തുറന്നാല്‍ ടാങ്ക് നിറയാന്‍ എത്ര സമയം എടുക്കും?

Answer: 4 മണിക്കൂര്‍

60. ആദ്യത്തെ എ ത്ര എണ്ണല്‍ സംഖ്യകളുടെ തുകയാണ ് 105?

Answer: 14

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.