Kerala PSC Maths Questions and Answers 12

This page contains Kerala PSC Maths Questions and Answers 12 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
221. The ratio of cost price and selling price of a product is 20:21. What is the profit %

Answer: 5

222. Father is aged three times more than his son Ram . After 8 years, he would be two and a half times of Ram's age. After further 8 years, how many times would he be of Ram's age?
a. 2
b. 2.5
c. 2.70
d. 4

Answer: 2

223. രാജു രാവിലെ 6 മണിക്ക് കാറില്‍ യാത്ര ചെയ്ത് 100.കി.മീറ്റര്‍ അകലെയുള്ള നഗരത്തില്‍ 10 മണിക്ക് എത്തിച്ചേര്‍ന്നു. എന്നാല്‍ കാറിന്‍റെ ശരാശരി വേഗം എത്ര ?

Answer: 30 കി.മീ / മണിക്കൂര്‍

224. താഴെ കാണുന്നവയില്‍ പൂര്‍ണവര്‍ഗ്ഗ സംഖ്യയല്ലാത്തത് ഏത് ?

Answer: 91

225. The three-fifth of a number is 40 more than the 40 percent of the same number. The number is :

Answer: 80

226. A man is facing East, then the turns left and goes 10 m, then turns right and goes 5 m, then goes 5 m to the South and from there 5 m to West. In which direction is he, from his original place ?

Answer: North

227. A boat goes 24 km upstream and 28 km downstream in 6 hrs. It goes 30 km upstream and 21 km downstream in 6 hrs and 30 minutes. The speed of the boat in still water is:

Answer: 10 km/h

228. 6 men and 8 women can complete a work in 10 days. 26 men and 48 women can finish the same work in 2 days. 15 men and 20 women can do the same work in - days.

Answer: 4 days

229. P takes twice as much time as Q or thrice as much time as R to finish a piece of work. They can finish the work in 2 days if work together. How much time will Q take to do the work alone?

Answer: 6

230. What is the least number which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder?

Answer: 1683

231. What is the greatest number which on dividing 1223 and 2351 leaves remainders 90 and 85 respectively?

Answer: . 1133

232. 2 ഗോളങ്ങളുടെ വ്യാപ്തങ്ങൾ തമ്മിലുള്ള അംശബന്ധം 27:64 ആയാൽ ആരങ്ങൾ തമ്മിലുള്ള അംശബന്ധം എന്ത്?

Answer: 3:4

233. Speed of a swimmer when moving in the direction perpendicular to the direction of the current is 16 km/h, speed of the current is 3 km/h. So the speed of the swimmer against the current will be (in km/h):

Answer: 10

234. ഒരു കോഡ്‌ ഭാഷയിൽ 'ABILITY' എന്നത്‌ '1291292025' എന്ന് കോഡ്‌ ചെയ്യുന്നു. ഇതിൽ 'CAPABLE'എന്നത്‌ എങ്ങനെ കോഡ്‌ ചെയ്യാം ?

Answer: 311612125

235. An accurate clock shows 8 o'clock in the morning. Through how may degrees will the hour hand rotate when the clock shows 2 o'clock in the afternoon?

Answer: 180 degree

236. Raju crosses a 600m long street in 5 minutes what is his speed in km per hour?

Answer: 7.2km/hr

237. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

Answer: 15 days

238. A and B are travelling from one point by different trains in opposite directions. The speed of A`s train is 40 km/hr and that of B`s train is 30 km/hr. How far away will A be from B after 3 hours

Answer: 210 km

239. 200 രൂപ വിലയുള്ള ഒരു വാച്ച് 250 രൂപക്ക് വിറ്റപ്പോൾ ലാഭ ശതമാനം ?

Answer: 25%

240. ഏറ്റവും ചെറിയ നിസർഗ്ഗ സംഖ്യ ഏതാണ്

Answer: 1

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.