Kerala PSC Maths Questions and Answers 5

This page contains Kerala PSC Maths Questions and Answers 5 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
81. (1000)9 ÷ 10^24

Answer: 1000

82. 1994 ജനുവരി ഒന്ന് ശനിയാഴ്ചയാണെങ്കില്‍ ആ വര്‍ഷം ക്രിസ്മസ് ഏത് ആഴ്ചയായിരിക്കും

Answer: ഞായര്‍

83. രാമു P എന്ന സ്ഥലത്ത് നിന്നും 6 കി.മീ പടിഞ്ഞാറുള്ള A യിലേക്ക് സഞ്ചരിച്ചിട്ട് വലത്തേക്ക് തിരിഞ്ഞു 8 കി.മീ അകലെയുള്ള R ൽ എത്തുന്നു. അവിടെ നിന്നും കിഴക്കോട്ട് തിരിഞ്ഞു 4 കി.മീ സഞ്ചരിച്ച് S എന്ന സ്ഥലത്ത് എത്തിയ ശേഷം തെക്കോട്ട് തിരിഞ്ഞു 8 കി.മീ സഞ്ചരിച്ച് T യിൽ എത്തുന്നു. PT എത്ര കി.മീ ആണ് ?

Answer: 2 കി മി

84. മേശയുടെ വില 800 രൂപയും കസേരയുടെ വില 200 രൂപയും ആണ്‌.എങ്കില്‍ കസേരയുടെ വില മേശയുടെ വിലയുടെ എത്ര ശതമാനമാണ്‌?

Answer: 25,

85. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ? Statement : If more encouragement is given to Sports, Indians will win more gold medals at the Olympic Games. Assumptions : I. Indians do not win gold medals. II. More encouragement in Sports leads to better performance.

Answer: Only II is valid

86. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters— ARCHITECTURE

Answer: UREA

87. Complete the series :0, 7, 26, 63, ............

Answer: 124

88. In a class of 30 children 40% are girls. How many more girls coming to this class would make them 50%?

Answer: 6

89. P and Q can complete a work in 15 days and 10 days respectively. They started the work together and then Q left after 2 days. P alone completed the remaining work. The work was finished in --- days.

Answer: 12

90. Three numbers are in the ratio of 2 : 3 : 4 and their L.C.M. is 240. Their H.C.F. is:

Answer: 20

91. The least number which should be added to 28523 so that the sum is exactly divisible by 3, 5, 7 and 8 is

Answer: 37

92. What is the least number which when divided by 8, 12, 15 and 20 leaves in each case a remainder of 5 ?

Answer: 125

93. The average monthly income of A and B is Rs. 5050. The average monthly income of B and C is Rs. 6250 and the average monthly income of A and C is Rs.5200. What is the monthly income of A?

Answer: 4000

94. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs.6500?

Answer: 4991

95. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. Find out the age of the youngest child?

Answer: .4

96. The L.C.M of two numbers is 2079 and their H.C.F.is 27.If one of the number is 189,find the other:

Answer: D=297

97. Find the angle made by the minute hand in 50 minutes.

Answer: 300

98. a എന്നത് `+`, b എന്നത് `- `, dഎന്നത് /", c എന്നത് * ` എന്നു സൂചിപ്പിച്ചാല്‍ 80d8c5a4b6 എന്നതിന്‍റെ വിലയെന്ത്?

Answer: 48

99. അഞ്ചു പേര്‍ ഒരു വട്ടമേശയുടെ ചുറ്റും ഇരിക്കുകയാണ്. A യുടെ വലത് വശത്ത് രണ്ടാമതായി B യും B യുടെ ഇടതു വശത്ത് മുന്നാമതായി C യും Cയുടെ വലത് വശത്ത് രണ്ടാമതായി D യും Dയുടെ വലതു വശത്ത് രണ്ടാമതായി E യും ഇരിക്കുന്നു. എന്നാല്‍ A യുടേയും B യുടേയും ഇടയ്ക്ക് ഇരിക്കുന്നതാരാണ്.

Answer: D

100. a:b=3:5, b:c = 4:7 എങ്കില്‍ a: b:c എത്ര?

Answer: 12:20:35

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.