Kerala PSC Maths Questions and Answers 16

This page contains Kerala PSC Maths Questions and Answers 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. 1950 രൂപക്ക് ഒരു മൊബൈൽ വിറ്റപ്പോൾ 25% നഷ്ട്ടം വന്നു. 30% ലാഭം കിട്ടണമെങ്കിൽ എത്ര രൂപയ്ക്കു വിൽക്കണം ?

Answer: 3380

302. 50 രൂപയ്ക്ക് വാങ്ങിയ ഒരു പേന 60 രൂപയ്ക്ക് വിറ്റാൽ ലാഭശതമാനം?

Answer: 20

303. 2+2X2-2- ന്‍റെ വിലയെത്ര ?

Answer: 5

304. - 8 - ( - 6 + 3) - നെ ലഘൂകരിച്ചാല്‍ കിട്ടുന്നത്

Answer: -17

305. If the number 3 5 7 x 4 is divisible by 6, then value of x is :

Answer: 0

306. ജനുവരി 1 ഞായറാഴ്ച ആണെങ്കിൽ ആ മാസത്തിൽ എത്ര വെള്ളിയാഴ്ചകൾ ഉണ്ടാകും ?

Answer: 4

307. ഓമന ഒരു ജോലി 15 ദിവസം കൊണ്ട് തീർക്കും. ഇന്ദിര ഒരു ജോലി 12 ദിവസം കൊണ്ട് തീർക്കും. സജിത കൂടി ചേർന്നപ്പോൾ അവർ ആ ജോലി 3 ദിവസങ്ങൾ കൊണ്ട് തീർത്തു. ആകെ കൂലി 600 രൂപ കിട്ടി. ജോലിക്ക് അനുസരിച്ച് ആണ് കൂലി കൊടുക്കുന്നത് എങ്കിൽ സജിതക്ക് എത്ര രൂപ കൂലിയായി ലഭിച്ചു ?

Answer: 330.

308. The simple interest on a certain amount at 4% p.a. for 4 years is Rs. 80 more than the interest on the same sum for 3 years at 5% p.a. The sum is—

Answer: Rs. 8000

309. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital letters— ARCHITECTURE

Answer: UREA

310. ആദ്യത്തെ 100 എണ്ണല്‍ സംഖ്യകള്‍ എഴുതിയാല്‍ അതില്‍ 8 എത്ര തവണ ആവര്‍ത്തിക്കും ? *

Answer: 20

311. If the sides of a triangle are 8, 6, 10 cm respectively. Then its area is :

Answer: 48 cm2

312. 148.62+5.891+36.4+213.06=-------

Answer: 403.971

313. ക്ലോക്കില്‍ സമയം 12.25 കണ്ണാടിയിലെ പ്രതിബിംബത്തില്‍ ഇതിന്റെ സമയം എത്ര?

Answer: 11.35✅

314. ഒരു വര്‍ഷത്തിലെ മാര്‍ച്ച് 25 ചൊവ്വാഴ്ചയാണെങ്കില്‍ ആ മാസത്തില്‍ എത്ര ഞായറാഴ്ചയുണ്ട് ?

Answer: 5

315. 1992 എന്ന വര്‍ഷത്തില്‍ ഫെബ്രുവരി, മാര്‍ച്ച്, ഏപ്രില്‍ മാസങ്ങളില്‍ ആകെ എത്ര ദിവസങ്ങള്‍ ഉണ്ട് ?

Answer: 90

316. P can do a work in 24 days. Q can do the same work in 9 days and R can do the same in 12 days. Q and R start the work and leave after 3 days. P finishes the remaining work in --- days.

Answer: 10

317. Simplify 0.25+0.036+0.0075:

Answer: A=0.2935

318. The second day of a month is Friday, What will be the last day of the next month which has 31 days?

Answer: Data inadequate

319. ഒരു പരീക്ഷയില്‍ ജയിക്കാന്‍ 35% മാര്‍ക്ക് വേണം. ഒരാള്‍ക്ക് 96 മാര്‍ക്ക് കിട്ടിയപ്പോള്‍ 16 മാര്‍ക്കിന് തോറ്റു. പരീക്ഷയുടെ ആകെ മാര്‍ക്ക് എത്ര

Answer: 320

320. കൂട്ടത്തില്‍പ്പെടാത്തത് ഏത്? 8,27,125,343,729,1331

Answer: 729

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.