Kerala PSC Maths Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Maths Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. 36% of a number is 117. What is the number

Answer: 325

2. റോഡ് : കിലോമീറ്റര്‍ : പഞ്ചസാര :?

Answer: കിലോഗ്രം

3. 0.005 നെ ഏതു സംഖ്യകൊണ്ട് ഗുണിച്ചാല്‍ 50 കിട്ടും ?

Answer: 10000

4. ലോകസഭയില്‍ അംഗമാകുന്നതിനുള്ള ഏറ്റവും കുറഞ്ഞ പ്രായം ?

Answer: 25

5. 6.02 ന്‍റെ പകുതി എത്ര ?

Answer: 3.01

6. 12 മീറ്റർ നീളവും8 മീറ്റർ വീതിയുമുള്ള ഒരു റൂമിൻറെ തറയിൽ 50 cm നീളവും 30cm വീതിയുമുള്ള ടൈൽ ഒട്ടിക്കണം.എത്ര ടൈൽ വേണം?

Answer: 640

7. ഗീത ഒരു ജോലിയുടെ 1/6 ഭാഗം 5 ദിവസം കൊണ്ട് ചെയ്യും. സുമ ആ ജോലിയുടെ 2/5 ഭാഗം 8 ദിവസം കൊണ്ട് ചെയ്യും. 2 പേരും കൂടി ഒരുമിച്ചു ആ ജോലി എത്ര ദിവസം കൊണ്ട് ചെയ്യും ?

Answer: 12 days

8. 1/5+2 2/5+3 3/5+4 4/5=…………….

Answer: 11

9. Oscar Award 2010 for the best actor was awarded to:

Answer: Jeff Bridges

10. .c(raise to e) x e(raise ro d)=--------------

Answer: 4 raise to 5

11. A ഒരു ജോലി 10 ദിവസം കൊണ്ടും B അതേ ജോലി 15 ദിവസം കൊണ്ടു തീര്‍ക്കുകയാണെങ്കില്‍ ഇവര്‍ ഒരുമിച്ച് ഈ ജോലി എത്ര ദിവസം കൊണ്ട് തീര്‍ക്കും ?

Answer: 6 ദിവസം

12. Praveen is able to do a piece of work in 15 days and Qureshi can do the same work in 20 days. If they can work together for 4 days, what is the fraction of work left?

Answer: 8/15

13. Father is aged three times more than his son Anil. After 8 years, he would be two and a half times of Anil's age. After further 8 years, how many times would he be of Anil's age?

Answer: 2 times

14. സ്‌കൂട്ടറിൽ 36 കി.മീ. വേഗതയിൽ സഞ്ചരിച്ച് 4 മണിക്കൂർ കൊണ്ട് സ്‌കൂളിലെത്തുന്ന അധ്യാപകൻ 3 മണിക്കൂർ കൊണ്ട് സ്കൂളിലെത്തണമെങ്കിൽ സ്കൂട്ടറിന്റെ വേഗം എത്ര കി.മീ. ആക്കണം ?

Answer: 48

15. Code for GATE is ETAG, then the code for SLATE will be

Answer: ETALS

16. മണിക്കൂറിൽ 90 കി.മീ വേഗതയിൽ പോകുന്ന ഒരു തീവണ്ടി ഒരു ഇലക്ട്രിക്‌ പോസ്റ്റ്‌ കടക്കുന്നതിന്‌ 6 സെക്കൻഡ്‌ എടുക്കുന്നു. തീവണ്ടിയുടെ നീളം എത്ര ?

Answer: 150

17. തുടർച്ചയായ രണ്ട്‌ ഇരട്ടസംഖ്യകളുടെ വർഗ്ഗങ്ങളുടെ വ്യത്യാസം 132 ആണ്‌ . സംഖ്യകൾ ഏവ?

Answer: 32 , 34

18. Mean proportional of 18 and 2 is

Answer: 6

19. CIRCLE എന്ന വാക്ക് RICELC എന്ന് എഴുതിയാല്‍ SQUARE എന്ന വാക്ക് എങ്ങനെ എഴുതാം?

Answer: UQSERA

20. Replace the question mark (?) in the following series? 241, 260, ?, 389, 465, 510

Answer: 298

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.