Kerala PSC Environment Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC Environment Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ തേക്കിൻ തോട്ടം

Answer: നിലമ്പൂർ

242. ദക്ഷിണ ധ്രുവത്തിൽ ആദ്യമായി കാലു കുത്തിയത്?

Answer: റൊണാൾഡ് അമുണ്ട് സെൻ

243. പുകയും മൂടൽമഞ്ഞും സംയോജിച്ചുണ്ടാകുന്ന രൂപം?

Answer: സ്മോഗ്

244. ഏറ്റവും വലിയ കടൽ?

Answer: ദക്ഷിണ ചൈന കടൽ

245. Which district having the most number of National Parks?

Answer: Idukki

246. Anandha Maha Sabha was founded by

Answer: Brahmananda Swami Sivayogi

247. Who wrote the famous story Pottiya Izhakal?

Answer: Ponkunnam Varkey

248. 'Island of Blood' is a book written by

Answer: Anita Pratap

249. ________ is known as the father of Indian Politics and Economics.

Answer: Dadabhai Naoroji

250. The command that allows us to select similarly coloured adjacent areas is:

Answer: Grow

251. Who is known as the chief architect of Fundamental Rights of Indian Constitution ?

Answer: Sardar Vallabha Bhai Patel

252. To whom the second Ezhava memorial was presented by the leaders of Ezhava community in 1900 ?

Answer: Lord Curzon

253. Printing technique using toner such as a laser printer or photocopier is called

Answer: Xerography

254. Printing press which uses a continuous roll of paper rather than individual precut sheets ?

Answer: Web offset Press

255. Person or organization responsible for production and distribution of a book is called

Answer: Publisher

256. The Ozone layer restricts

Answer: Ultra violet radiation

257. In which part of the Word Window are the shortcuts to the menu commands available.

Answer: Standard Tool Bar

258. The first Vice Chairman of newly constituted NITI Aayog was

Answer: Arvind Panagariya

259. Diameter of Sun is ?

Answer: 13 Lakh kms

260. Autumnal Equinox occurs on ?

Answer: September 23

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.