Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 16

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 16 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
301. താജ് മഹല്‍ എത്രാം നൂറ്റാണ്ടില്‍ ആണ് പണികഴിപ്പിച്ചത്

Answer: 17-ആം നൂറ്റാണ്ടില്‍

302. 1940 ൽ വ്യക്തി സത്യഗ്രഹത്തിലെ ആദ്യ സത്യഗ്രഹിയായി ഗാന്ധി തിരഞ്ഞെടുത്ത വ്യക്തി ?

Answer: ആചാര്യ വിനോഭാവെ

303. വിങ്സ് ഓഫ് ഫയർ പുസ്തകത്തിന്റെ രചയിതാവ് ആരാണ്?

Answer: അബ്ദുൽ കലാം

304. Name the T. V. Channel launched by Ministry of Electronics and Information Technology to educate and digitally empower Indians in rural areas about cash less transactions

Answer: Digi shala

305. ചിപ്കോ പ്രസ്ഥാനം ആരംഭിച്ചത് എവിടെ.?

Answer: ഉത്തരാഖണ്ട്

306. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ പുകയില വിമുക്ത ഗ്രാമം

Answer: ഗരിഫേമ (നാഗാലാന്റ്)

307. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ വൃക്ക മാറ്റിവയ്ക്കൽ ശസ്ത്രക്രിയ നടന്ന ആശുപത്രി?

Answer: കെ ഇ എം ഹോസ്പിറ്റൽ മുംബൈ ( 1965 )

308. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവും കൂടുതൽ സാക്ഷരതയുള്ള സംസ്ഥാനം

Answer: കേരളം (93.91)

309. By​ ​how​ ​many​ ​hours​ ​is​ ​the​ ​IST(Indian​ ​standard​ ​Time)ahead​ ​of​ ​the GMT?

Answer: 5 ½ hours

310. The​ ​author​ ​of​ ​the​ ​book’India​ ​Wins​ ​Freedom’is

Answer: Maulana Abul Kalam Azad

311. India's first successful indigenous space launching vehicle with cryogenic engine

Answer: GSLV D5

312. Kerala has become the ------ state in India to ban e-cigarette

Answer: 4th

313. ആധുനിക മനു എന്നറിയപ്പെടുന്നത്?

Answer: ഡോ.ബി.ആർ.അംബേദ്ക്കർ

314. Indian statistics day is observed on

Answer: June 29

315. The concept of Directive Principles of State Policy adopted into the constitution of India from which country ?

Answer: Ireland

316. The benefits of Balika Samridhi Yojana are restricted to

Answer: Two girl children in a household irrespective of number of children in the household.

317. Which Indian personality has been appointed the WHO regional director for South-East Asia?

Answer: Poonam khetrapal singh

318. ബ്രിട്ടീഷുകാര്‍ ഇന്ത്യയില്‍ ആധിപത്യം സ്ഥാപിക്കാന്‍ കാരണമായ യുദ്ധം

Answer: പ്ലാസി യുദ്ധം

319. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?

Answer: B.N. Rao

320. 2-ജി സ്പെക്ട്രം ഇപ്പോൾ അന്വേഷിച്ച് റിപ്പോർട്ട് സമർപ്പിക്കാൻ നിയോഗിക്കപ്പെട്ട കമ്മീഷൻ?

Answer: ശിവരാജ് പാട്ടീൽ കമ്മീഷൻ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.