Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 9

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 9 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
161. പാർലമെൻറിൽ ഏത് സഭ യിൽ മാത്രമാണ് മണി ബിൽ അവതരിപ്പിക്കാനാവുക?

Answer: ലോകസഭ

162. ആദ്യത്തെ RBI ഗവർണർ ആര്

Answer: ഓസ്ബോൺ സ്മിത്ത്

163. മലങ്കര പദ്ധതി സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന നദി

Answer: തൊടുപുഴയാറ്

164. ഇന്ത്യയുമായി ഏറ്റവും കൂടുതൽ കര അതിർത്തി പങ്കിടുന്ന രാജ്യം

Answer: ബംഗ്ലാദേശ് (4096.7 കി.മീ )

165. Which of the animals is an endangered animal in India?

Answer: Tiger.

166. The​ ​President​ ​of​ ​India​ ​can​ ​issue​ ​a​ ​proclamation​ ​of​ ​National Emergency​ ​only​ ​on​ the​ ​written​ ​recommendation​ ​of

Answer: The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union

167. Which region of India has a larger female population than the male population?

Answer: Puducherry

168. Which city became India’s first city to run on 100% Renewable Energy during daytime?

Answer: Diu

169. The 2017 National Doctors Day (NDD) is celebrated on which date in India?

Answer: July 1

170. The first rocket in India was launched from:

Answer: Thiruvanathapuram

171. Many cyber crimes come under the Indian Penal Code. Which one of the following is an example?

Answer: All of these

172. The Election Commission of India was formed on

Answer: 25th January, 1950

173. Name of the first Indian state conducted election by using VVPAT Electronic Voting Machine.

Answer: Goa

174. The first joint sitting of Indian Parliament was constituted in

Answer: 1961

175. Which Indian state has largest number of districts

Answer: Uttar Pradesh

176. How many schedules are incorporated in the Constitution of India?

Answer: Twelth schedule

177. Which article of the Indian Constitution is related to Right to Education?

Answer: Article 21A

178. Vice - president of India

Answer: Venkaiah Naidu

179. രാജ്യത്തെ ആദ്യത്തെ സിമെന്റ് നിർമ്മാണ ശാല ആരംഭിച്ചതെവിടെ ?

Answer: ചെന്നെ

180. WHO has named the corona variant responsible for the second wave in India?

Answer: Delta

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.