Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 17

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 17 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
321. ഇന്ത്യ സ്വന്തം ദിശാനിർണ്ണയ സംവിധാനത്തിനായി വിക്ഷേപിച്ച ഉപഗ്രഹം

Answer: നാവിക്

322. ഇന്ത്യയിലെ പരമോന്നത കായിക അവാര്‍ഡ് ?

Answer: രാജീവ് ഗാന്ധി ഖേല്‍രത്ന അവാര്‍ഡ്

323. Which is the thrust area of Prime minister's Rozgar Yojana?

Answer: Unemployed youth

324. Who among the following was known as the 'Indian Gladstone'?

Answer: DadabhaiNaoroji

325. Which was the first linguistic State in India?

Answer: Andhra Pradesh

326. What was the agenda of the Round Table Conference (1930-1932)?

Answer: Discuss the Simon Commission Report.

327. Who was the founder of Indian National Congress?

Answer: A.O.Hume(Allan Octavian Hume)

328. Which is the 24 hours working Gender Help Desk of Kudumbashree?

Answer: SNEHITHA

329. In which Language "athmopadesha sathakam" was Written ?

Answer: Malayalam

330. The Indian Co-founder of sun Microsystems:

Answer: Vinod Khosla

331. NDC was established on

Answer: 1952 August 6

332. The largest pure water lake in India:

Answer: Woolar

333. The Union Cabinet has approved MoU between India and which country for cooperation on the recruitment of domestic workers? (Marks: 0)

Answer: Kuwait

334. Which organisation won the Nobel Prize for peace in 2012?

Answer: European Union (EU)

335. -In India, Co-operative week is being celebrated from ------- every year

Answer: November 14-20

336. കംട്രോളർ ആൻഡ് ഓഡിറ്റർ ജനറൽ എന്ന പദവി ഇന്ത്യ കടം കൊണ്ടത് എവിടെ നിന്നാണ് ?

Answer: ബ്രിട്ടൻ

337. ആധുനിക ജനാധിപത്യത്തിൻറെ ജന്മഗൃഹം എന്നറിയപ്പെടുന്നത് ?

Answer: ബ്രിട്ടൻ

338. വിദ്യാഭ്യാസം മൗലികാവകാശമായി പ്രഖ്യാപിച്ച ഭരണ ഘടനാ ഭേദഗതി

Answer: 86

339. ഇന്ത്യയിലെ മഹാകുണ്ഡ് നദിയിൽ ഉള്ള പ്രശസ്ഥമായ വെള്ളച്ചാട്ടം

Answer: ദൂദ്‌മ വെള്ളച്ചാട്ടം

340. ഇന്ത്യയിൽ സൈബർ നിയമം പാസാക്കിയതെന്ന്?

Answer: 2000 ജൂൺ 9

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.