Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 3

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 3 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
41. മലിനജല നയം നടപ്പിലാക്കിയ ആദ്യ ഇന്ത്യന്‍ സംസ്ഥാനം ?

Answer: രാജസ്ഥാന്‍

42. പിന്നോക്ക സമുദായക്കാർക്ക് സംവരണം എർപെടുത്തിയത്‌ ഏതു റിപ്പോർട്ടിന്റെ അടിസ്ഥാനത്തിലാണു

Answer: മണ്ഡൽ കമ്മിഷൻ

43. Vagbhatananda started ______ Journal for Propogation of Nationalist ideas

Answer: Atmavidya kahalam

44. Who decides whether a bill is Money Bill or not

Answer: Speaker of Lok Sabha

45. The borehole latrine is introduced in India in

Answer: 1930’s

46. The Swachh Bharat Mission launched in October 2014, aims at attaining an Open Defecation Free India by _____?

Answer: 2019 October 2

47. Name the only Chief Minister of Kerala who found a place in Indian Commemoration stamps :

Answer: E.M.S Namboothiripad

48. ഇന്ത്യൻ അണുശാസ്ത്രത്തിന്റെ പിതാവ്

Answer: ഹോമി ജെ ഭാഭ

49. ക്വിറ്റ് ഇന്ത്യാ സമരം നടന്ന വർഷം ?

Answer: 1942

50. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവും ജനസംഖ്യ കൂടിയ സംസ്ഥാനം

Answer: ഉത്തർപ്രദേശ്

51. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും വലിയ കൊടുമുടി

Answer: ഗോഡ് വിൻ ആസ്റ്റിൻ ( മൗണ്ട് K2 ) ( പാക് അധിനിവേശ കാശ്മീർ )

52. Pazhassi Raja was attacked and killed by the British at:

Answer: Pulpalli

53. People belonging to which groups are entitled to the right to an Antyodaya Card?

Answer: Persons in the BPL list, Senior citizens & Persons belonging to a primitive tribe

54. Who among the following was elected as the President of Indian National Congress in 1928?

Answer: Motilal Nehru

55. Which Act provided the right to Vote Woman in India

Answer: Montangu Chelmsford

56. Which is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.

Answer: VAMBAY

57. The judges of the subordinate courts are appointed by:

Answer: The Governor

58. Which Country to set up six nuclear power plants in India?

Answer: United States

59. The newly appointed chairman of the Film and Television Institute of India

Answer: Gajendra Chauhan

60. ഭരണഘടനയ്ക്ക് ആമുഖം എന്ന ആശയം ആദ്യമായി ഉന്നയിച്ച വ്യക്തി?

Answer: ബി എൻ റാവു

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.