Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 18

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 18 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
341. ഇന്ത്യൻ റെയിൽവേ മേഖലകളുടെ എണ്ണം

Answer: 17

342. പാർലമെന്റിന്റെ ക്വാറം എത്രയാണു

Answer: പത്തിലൊന്ന്

343. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി പഞ്ചായത്തീരാജ് സംവിധാനം നിലവിൽ വന്നത്

Answer: രാജസ്ഥാനിലെ നാഗൂറിൽ

344. ലോക സഞ്ചാര പട്ടികയിൽ ഉൾപ്പെട്ട ദക്ഷിണേന്ത്യയിലെ ഏക സ്ഥലം

Answer: കാക്കത്തുരുത്ത്

345. The first cyber Police Station in India :

Answer: Bangalore

346. ഏറ്റവും കൂടുതൽ കടൽത്തീരം ഉള്ള ഇന്ത്യൻ സംസ്ഥാനം?

Answer: ഗുജറാത്ത്

347. ബ്രിട്ടീഷ് ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ ഗവര്ണര് ജനറല്

Answer: വാറന് ഹേസ്റ്റിംങ്ങ്സ്

348. The River which was called English Channel of India during the European rule

Answer: Mayyazhi

349. In which Language "athmopadesha sathakam" was Written ?

Answer: Malayalam

350. Which amendment Act incorporated the Right to Education into the list of Fundamental Rights in India?

Answer: 86th Amendment Act, 2002

351. Who among the following was a member of Indian constituent assembly formed in 1946?

Answer: Annie Mascreen

352. Which of the following is the first state in India to start Vana Mahotsavam ?

Answer: Gujarat

353. Iron as well as coal ------ in India

Answer: is found

354. Who will become the first Indian wrestler to fight at the iconic Madison Square Garden in New York? (Marks: 0)

Answer: Bajrang Punia

355. Name the `14^(th)` Atorny General of India.

Answer: Mukul Rohatgi

356. In which Amendment of Indian Constitution reduce the voting age from 21 to 18 ?

Answer: 61st Amendment of 1989

357. `ദി ഇന്ത്യന്‍ സ്ട്രഗിള്‍` ആരുടെ കൃതിയാണ്

Answer: സുഭാഷ് ചന്ദ്രബോസ്

358. തക്കാളി ലോകത്തിലാദ്യമായി കൃഷി ചെയ്ത സ്ഥലം

Answer: തെക്കെ അമേരിക്ക

359. GST ബന്ധപ്പെട്ട് ഭരണഘടനയിൽ കൂട്ടിച്ചേർക്കപ്പെട്ട അനുഛേദം

Answer: ആർട്ടിക്കിൾ 246 A

360. India and which country have conducted a bilateral naval exercise in the Indian Ocean?

Answer: Japan

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.