Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 1

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 1 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
1. രാജ്യസഭയുടെ അദ്ധ്യക്ഷൻ

Answer: ഉപരാഷ്ട്രപതി

2. നോബല്‍ സമ്മാനം നേടിയ ആദ്യ ഇന്ത്യക്കാരന്‍ ?

Answer: രവീന്ദ്രനാഥ ടാഗോര്‍

3. ഇന്ത്യന്‍ പ്ലാനിംഗ് കമ്മീഷന്‍റെ അദ്ധ്യക്ഷന്‍ ആര് ?

Answer: പ്രധാനമന്ത്രി

4. Expand IAY :

Answer: Indira Awaas Yojana

5. ഇന്ത്യയില്‍ ഭൂ രഹിതര്‍ ഇല്ലാത്ത ആദ്യ ജില്ല ? *

Answer: കണ്ണൂര്‍

6. എല്ലാ പഞ്ചായത്തുകളും കമ്പ്യൂട്ടര്‍വത്ക്കരിച്ച ആദ്യ ഇന്ത്യന്‍ സംസ്ഥാനം.?

Answer: തമിഴ്നാട്

7. What is the availability of per day per capita milk in India presently (2008-09) ?

Answer: 252 gram

8. The 14th Vice President of India:

Answer: Hameed Ansari

9. Which was the first linguistic State in India?

Answer: Six years

10. ഇന്ത്യയില്‍ ആദ്യമായി ഒരു പൊതു മേഖലാ സ്ഥാപനത്തില്‍ ഭിന്ന ലിംഗക്കാര്‍ക്ക് ജോലി നല്‍കിയ സംസ്ഥാനം ? *

Answer: കേരളം

11. Who among the following was honoured with the title “Bharata Kesari” by the President of India?

Answer: Mannathu Padmanabhan

12. 'ASHA' is the scheme for providing which of the following services to people of India?

Answer: Health Service

13. In the Mid-day Meals programme, who fully borne the cost of food grains?

Answer: Government of India

14. From which constitution India borrowed the idea of Directive Principles of State Policy?

Answer: Constitution of Ireland

15. The first underwater rail tunnel in India is constructed under which river ?

Answer: Hugli

16. Who is the highest law ocer of India

Answer: Attorney General

17. Which country has become India’s top crude oil supplier in 2018-19 fiscal year? (Marks: 0)

Answer: Iraq

18. Where is the headquarters of National Federation of Indian Railwaymen (NFIR)?

Answer: New Delhi

19. All India Rural Credit Review Committee was appointed in ----------

Answer: 1969

20. കലാരംഗത്തെ മികവിന് ഫ്രാന്‍സ് നല്‍കുന്ന പരമോന്നത ബഹുമതിയായ `ലീജിയന്‍ ഓഫ് ഓണര്‍` പുരസ്കാരം 2017 ല്‍ ലഭിച്ച ഇന്ത്യക്കാരന്‍?

Answer: സൗമിത്ര ചാറ്റര്‍ജി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.