Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 4

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 4 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
61. ടെസ്റ്റ്‌ ക്രിക്കറ്റില്‍ സെഞ്ച്വറി നേടിയ ആദ്യ ഇന്ത്യാക്കാരന്‍ ?

Answer: ലാലാ അമര്‍നാഥ്

62. In mauryan administrative terminology, the special reporters to the king was called by which name

Answer: Prativedikas

63. Who founded the Ramakrishna Mission

Answer: Swami Vivekananda

64. ഇന്ത്യയില്‍ നയാപൈസ നിലവില്‍ ഉണ്ടായിരുന്ന കാലഘട്ടമേത് ?

Answer: 1957 ഏപ്രില്‍ മുതല്‍1964 ജൂണ്‍ 1 വരെ

65. ഇന്ത്യയിലെ ഉയരം കൂടിയ വെള്ളച്ചാട്ടo

Answer: ഗെർ സപ്പോ വെള്ളച്ചാട്ടം

66. ഇന്ത്യൻ പരിസ്ഥിതി ശാസ്ത്രത്തിന്റെ പിതാവ്?

Answer: ആർ. മിശ്ര

67. ഇന്ത്യയിലെത്തിയ ആദ്യത്തെ യൂറോപ്യൻ ആക്രമണകാരി?

Answer: അലക്സാണ്ടർ

68. 2017 ലെ Balzan Prize ന് അർഹയായ ഇന്ത്യൻ സാമ്പത്തിക ശാസ്ത്രജ്ഞ?

Answer: ബീനാ അഗർവാൾ

69. ഇന്ത്യയിൽ ശതമാനാടിസ്ഥാനത്തിൽ പട്ടികജാതിക്കാർ കൂടുതലുള്ള സംസ്ഥാനം

Answer: പഞ്ചാബ് (31.9% )

70. വിവരാവകാശ നിയമ പ്രകാരം ഒരു അപേക്ഷ ലഭിച്ചാല്‍ എത്ര ദിവസത്തിനുള്ളില്‍ മറുപടി നല്‍കണം ?

Answer: 30

71. Which scheme is associated with opening bank accounts for all?

Answer: Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

72. What is the name of Kudumbashree's destitute identification & rehabilitation project?

Answer: Ashraya

73. Where did the first Satyagraha experiment made by Gandhi in India?

Answer: Champaran

74. .Indian cricket team was not in right spot ,but their bowlers ......to the occasion.

Answer: rose up

75. The Governor General of India who is known as the modern of modern India:

Answer: Lord Dalhousie

76. രണ്ടാം അലക്സാണ്ടര്‍ (സിക്കന്ദര്‍-ഇ സാനി) എന്നു സ്വയം വിശേഷിപ്പിച്ച സുല്‍ത്താന്‍

Answer: അലാവുദ്ദീന്‍ ഖില്‍ജി

77. 4th India - ASEAN Expo and Summit 2019 inaugurated at __________?

Answer: New Delhi

78. .കേരളത്തിലെ ഭൂവിസ്തൃതി ഇന്ത്യയുടെ എത്ര ശതമാനമാണ്?

Answer: 1.81%

79. ഏത് വര്‍ഷമാണ് ഇന്ത്യയുടെ തലസ്ഥാനം കൊല്‍ക്കത്തയില്‍ നിന്നും ഡല്‍ഹിയിലേക്ക് മാറ്റിയത്

Answer: 1911

80. ഇന്ത്യയില്‍ ആദ്യമായി കണ്ടെത്തിയ കൊവിഡിന്റെ വകഭേദമായ, ബി. 1.617നെ ലോകാരോഗ്യ സംഘടന നൽകിയ പേര്

Answer: ഡെൽറ്റ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.