Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 11

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 11 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
201. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും വലിയ വജ്ര ഖനിയായ പന്ന ഏത് സംസ്ഥാനത്തിലാണ് സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത് ?

Answer: മദ്ധ്യ പ്രദേശ്

202. ജി എസ് ടി ബിൽ നടപ്പാക്കുന്നതിനുള്ള ഭരണഘടനാ ഭേദഗതി

Answer: 122

203. ഇന്ത്യൻ ക്രിക്കറ്റ് ബോർഡിന്‍റെ സമൂല പരിഷ്ക്കരണത്തിനായി സുപ്രീം കോടതി നിർമിച്ച അദ്ധ്യക്ഷൻ

Answer: ജസ്റ്റീസ് ആർ.എം ലോധ കമ്മിഷൻ

204. സ്റ്റേറ്റ് ബാങ്ക് ഓഫ് ഇന്ത്യയുടെ കേരളത്തിലെ ആദ്യ ഡിജിറ്റൽ ബാങ്കിംഗ് ഗ്രാമം ആയി പ്രഖ്യാപിച്ചത്

Answer: കയ്പമംഗലം

205. The largest Mosque of India is-

Answer: Jama Masjid

206. ലോകത്തിൽ വനവിസ്തൃതിയിൽ ഇന്ത്യയുടെ സ്ഥാനം

Answer: 10

207. India's first electric car

Answer: Reva

208. -Ramnath Kovind, the President of India has saved as the Governor of

Answer: Bihar

209. What is the full form of the cornminty health volunteers ASHA?

Answer: Accredited Social Health Activists

210. Which is the restructured form of Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY)?

Answer: National Rural Livelihood Mission (NRLM)

211. The Fundamental Duties of Indian Constitution are incorporated in the:

Answer: Article 51 A

212. State Bank of India (SBI) has announced the setting up of its 15,000 square feet Innovation Centre, India’s largest Innovation Centre, in which part of India?

Answer: Navi Mumbai

213. Who passed away on the previous day of India becoming a republic?

Answer: Dr.Palpu

214. രസതന്ത്രത്തിന് നോബൽ സമ്മാനം ലഭിച്ച ഇന്ത്യൻ വംശജൻ?

Answer: വെങ്കിട രാമൻ രാമകൃഷ്ണൻ

215. .2017 ലെ വേൾഡ് ഹിപ്പിനെസ്സ് റിപ്പോർട്ടിൽ ഇന്ത്യയുടെ സ്ഥാനം?

Answer: 122

216. ഷേര്‍ഖാന്‍ എന്നറിയപ്പെടുന്നത്

Answer: ഷേര്‍ഷാ

217. ഗാസിമാലിക്ആരുടെ യഥാര്‍ഥ നാമമാണ്

Answer: ഗിയാസുദ്ദീന്‍ തുഗ്ലക്ക്

218. The Indian National Highway System was introduced in which Five Year Plan ?

Answer: Fifth Five Year Plan

219. ഇന്ത്യൻ കാർഷിക മേഖലയുടെ നട്ടെല്ല് എന്നറിയപ്പെടുന്ന പ്രദേശം?

Answer: ഉത്തരേന്ത്യൻ സമതലങ്ങൾ

220. കേന്ദ്രമന്ത്രിസഭയിലെ ആദ്യ മലയാളി

Answer: ഡോ. ജോൺ മത്തായി

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.