Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 6

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 6 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
101. President Rule can be imposed in a State of India under which Article of Constitution of India

Answer: Article 356

102. കാറ്റിൽ ആൻഡ് ഫോഡർ ഡെവലപ്മെന്റ് പ്രൊജക്ടിനെ സഹായിച്ച രാജ്യം

Answer: സ്വിറ്റ്സർലണ്ട്

103. രാണ്ടാം ലോക മഹായുദ്ധകാലത്ത് ഇന്ത്യയില്‍ വ്യാപകമായി കള്ളനോട്ടുകള്‍ വിതരണം ചെയ്ത രാജ്യമേത് ?

Answer: ജപ്പാന്‍

104. ഗ്രാമങ്ങളിൽ സമ്പൂർണ ബ്രോഡ്ബാൻഡ് സൗകര്യം ഏർപ്പെടുത്തിയ ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ ജില്ല?

Answer: ഇടുക്കി.

105. അജന്ത എല്ലോറ ഗുഹകള്‍ ഏതു സംസ്ഥാനത്താണ് ?

Answer: മഹാരാഷ്ട്ര

106. ഇന്ത്യയിൽ ഏറ്റവും ജനസംഖ്യ കുറഞ്ഞ സംസ്ഥാനം

Answer: സിക്കിം

107. Which region of India has a larger female population than the male population ?

Answer: Puducherry

108. ഇന്ത്യൻ ബാങ്ക് അസോസിയേഷന്റെ പ്രഥമ വനിതാ ചെയർപേഴ്സൺ

Answer: ഉഷ അനന്തസുബ്രഹ്മണ്യൻ

109. The famous African traveller who visited Kollam and Kozhikode in 14th century?

Answer: Ibn batuta

110. .Which of the following is the first state in India to pass RTI Act?

Answer: Tamil Nadu

111. സ്പീക്കറും ഡെപ്യൂട്ടി സ്പീക്കറും ഇല്ലാത്തപ്പോൾ സഭാനടപടികൾ നിയന്ത്രിക്കുന്നതാര്?

Answer: ചെയർമാൻമാരുടെ പാനലിൽ ഉൾപ്പെട്ടയാൾ

112. Which state launched India`s first elelctric bus service at high altitude?

Answer: Meghalaya

113. First Digital State of India

Answer: Kerala

114. Which is the first Co-operative Societies Act in India

Answer: The Co-operative Societies Act, 1904

115. Which was the first Indian city to be given the status of the world Heritage City by the UNESCO?

Answer: Ahmedabad

116. ഏത് വര്‍ഷമാണ് ഇന്ത്യയുടെ തലസ്ഥാനം കൊല്‍ക്കത്തയില്‍ നിന്നും ഡല്‍ഹിയിലേക്ക് മാറ്റിയത്

Answer: 1911

117. ഭരണഘടന അനുസരിച്ച് രാജ്യസഭയിലെ പരമാവധി അംഗങ്ങളുടെ എണ്ണം?

Answer: 250

118. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യ ഹൈടെക് നിയമസഭ

Answer: ഹിമാചൽ പ്രദേശ്

119. പി എസ് ശ്രീധരൻ പിള്ള ഏത് സംസ്ഥാനത്തെ ഗവർണർ ആയാണ് നിയമിതനായത്?

Answer: ഗോവ

120. ടോകിയോ പാരാലിമ്പിക് 2021 ഉദ്ഘാടന ചടങ്ങിൽ ഇന്ത്യയുടെ പതാക വഹിക്കുന്നത്

Answer: മാരിയപ്പൻ തങ്കവേലു

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.