Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 15

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 15 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
281. പ്രധാന തീർത്ഥാടന കേന്ദ്രങ്ങൾ ബന്ധിപ്പിക്കുന്നതിന് 2016 ബജറ്റിൽ അനുവദിച്ച ട്രെയിൻ?

Answer: ആസ്ത

282. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ നിയമ മന്ത്രി

Answer: ബി ആർ അംബേദ്കർ

283. As per the Census 2011, Which Union Territory in India has the highest female sex ratio

Answer: Pondicherry

284. രാജ്യത്തിന്റ അറ്റ ആഭ്യന്തര ഉത്പന്നത്തിലേക്ക് ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ സംഭാവന ചെയ്യുന്ന മേഖല

Answer: സേവന മേഖല

285. The dance-drama of Kerala which is a classical dance of India is ..........?

Answer: Kathakali

286. ഇന്ത്യയുടെ പ്രതിരോധ മന്ത്രി ആരാണ്?

Answer: എ.കെ.ആന്‍റണി

287. ഇന്ത്യയിലെ അദ്യത്തെ ജലവൈദ്യുത പദ്ധതി സ്ഥിതി ചെയ്യുന്നത്?

Answer: ശിവ സമുദ്രം പദ്ധതി -കർണാടക

288. ‘Bird Man of India’:

Answer: Salim Ali

289. The first Indian to win the World Champion title in Chess

Answer: Viswanathan Anand

290. The Indian Chief Election Commission is:

Answer: Om Prakash Rawat

291. India shares maximum land border with;

Answer: Bangladesh

292. Which city India’s first calf born to surrogate cow recently ?

Answer: Pune

293. The length of coastline of main land India is about:

Answer: 7500 KM

294. The Headquarters of the provisional Government of free India set up by subash chandra bose was at

Answer: Singapore

295. ഡല്‍ഹി ഭരിച്ച അവസാന ഹിന്ദു രാജാവ്

Answer: പൃഥ്വിരാജ് ചൗഹാന്‍

296. Which Indian sprinter has won the 10 km race of Nepal's Chief of Army Staff (COAS) Open Marathon and Run for Fun held in Kathmandu?

Answer: shashank shekhar

297. 'Mission Indradhanush' launched by the Government of India pertains to

Answer: Immunization of children and pregnant woman

298. Which is the grass root functionary of Kudambasree?

Answer: N.H.G

299. 2014 ൽ സമാധാന നോബൽ ലഭിച്ചത് കുട്ടികളുടെ അവകാശങ്ങൾക്കായി പോരാടിയ ഒരു ഇന്ത്യകാരനായിരുന്നു,ആരാണയാൾ

Answer: കൈലാഷ് സത്യാർത്ഥി

300. ഇന്ത്യൻ കാർഷിക മേഖലയുടെ നട്ടെല്ല് എന്നറിയപ്പെടുന്ന പ്രദേശം?

Answer: ഉത്തരേന്ത്യൻ സമതലങ്ങൾ

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.