Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 13

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 13 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
241. Yakshagana is the dance form of which state?

Answer: Karnadaka

242. ഇന്ത്യന്‍ അണുശാസ്ത്രത്തിന്‍റെ പിതാവ് ?

Answer: ഹോമി ജെ ഭാഭ

243. ബംഗ്ലാദേശ് പാക്കിസ്ഥാന്‍ ഭൂട്ടാന്‍ ശ്രീലങ്ക ശ്രീലങ്ക ജവാന്‍മാരുടെ ഒാര്‍മ്മക്കായി ഉണ്ടാക്കിയ സ്ഥാപനം?

Answer: ഇന്ത്യാഗേറ്റ്

244. Which one of the following countries has been the largest importer of floriculture products; especially rose and lotus flowers in terms of value from India over last five years among all the countries given in the list ?

Answer: USA

245. . In India, under canal net-work system of irrigation, generally, how much amount of water is allowed to run in small canal ?

Answer: Less than 10 cusec

246. Age prescribed for election as the President of India

Answer: completed 35 years

247. Simon commission came to India in?

Answer: 1928.

248. The 14 th president of India is …?

Answer: Ram nath kovind.

249. The Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana (RGGVY) was launched in _____?

Answer: April 2005

250. സൈമൺ കമ്മീഷൻ ചെയർമാൻ?

Answer: ജോൺ സൈമൺ

251. Father of Modern Economics

Answer: Adam Smith

252. ലോകസഭയുടെ ആദ്യത്തെ സ്പീക്കർ ആരായിരുന്നു?

Answer: ജി.വി. മാവ് ലങ്കാർ

253. ഏറ്റവും കുറച്ച് കാലം ഡല്‍ഹി ഭരിച്ച രാജവംശം

Answer: ഖില്‍ജി വംശം

254. India launched Chandrayan on 22nd October 2008 from

Answer: Sriharikotta

255. Which of the schemes was introduced in the golden jubilee year of independence and is operational since December 1 ,1997?

Answer: Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana

256. ____ is an important scheme to provide food grains to poorest of the poor families.

Answer: AAY

257. ഇന്ത്യയിൽ അടിയന്തരാവസ്ഥ പ്രഖ്യാപിച്ച വർഷം

Answer: 1975

258. ഐക്യരാഷ്ട്ര സംഘടന നിലവിൽ വന്ന വർഷം

Answer: 1945

259. ‘ബ്രഹ്മോസ് മിസൈൽ’ ഏത് രാജ്യങ്ങളുടെ സംയുക്തസംരംഭമാണ്

Answer: ഇന്ത്യ – റഷ്യ

260. 1950 ജനുവരി 26 ന് ഇന്ത്യയുടെ ആദ്യത്തെ രാഷ്ട്രപതിയായി തിരഞ്ഞെടുക്കപ്പെട്ടതാരു?

Answer: ഡോ. രാജേന്ദ്രപ്രസാദ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.