Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 8

This page contains Kerala PSC Facts About India Questions and Answers 8 for psc exam preparations in Malayalam and English.

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.
141. കോടതി വിധിച്ച വധശിക്ഷ തടയാനുള്ള അധികാരം ആർക്ക്

Answer: രാഷ്‌ട്രപതി

142. Indira Awaas Yojana was launched in the year:

Answer: 1985

143. ഇന്ത്യയിലെ ഏറ്റവും ചെറിയ ജില്ല ?

Answer: മാഹി

144. .രാജസ്ഥാനിനില്‍ നിന്നും കണ്ടെത്തിയ സിന്ധു നദീതട കേന്ദ്രം ?

Answer: കാലി ബംഗന്‍

145. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ തൊഴിലാളി നേതാവായി വിശേഷിപ്പിക്കപ്പെടുന്ന വ്യക്തി?

Answer: അയ്യങ്കാളി

146. ഇന്ത്യയിൽ ആദ്യമായി ഹൈപ്പർലൂപ്പ് ഗതാഗത സംവിധാനം നിലവിൽ വരുന്ന സംസ്ഥാനം?

Answer: ആന്ധ്രാ പ്രദേശ്

147. ലോകത്തിൽ വലുപ്പത്തിൽ ഇന്ത്യയുടെ സ്ഥാനം

Answer: 7

148. The National Stock Exchange of India (NSEI) was inaugurated in—

Answer: July 1992

149. Total number of Nationalized Banks in India:

Answer: 20

150. The Nodal Officer at the district level for the implementation of the National Food for Work Programme is:

Answer: The District Collector

151. Which among the Indian state formed on 1st May 1960?

Answer: .Maharashtra

152. Name the Jail where first Jail Museum begins?

Answer: Kannur

153. Father of cooperative movement in India

Answer: Robert Owen

154. The Reserve Bank of India (RBI) eased foreign exchange rules for which sector?

Answer: Oil Marketing Companies

155. Which session of the Indian National Congress declared ''Poorna Swaraj'' as its goal?

Answer: Lahore

156. Who is known as the chief architect of Fundamental Rights of Indian Constitution ?

Answer: Sardar Vallabha Bhai Patel

157. റിപ്പബ്ലിക്ക് എന്ന ആശയം ഇന്ത്യ കടമെടുത്തത്

Answer: France

158. ഇന്ത്യൻ വിദേശനയത്തിന്റെ ശില്പി –

Answer: ജവഹർലാൽ നെഹ്രു

159. പരോക്ഷ നികുതിയിൽ പെടാത്തത് ഏവ?

Answer: വരുമാന നികുതി

160. കർഷകരെ സഹായിക്കുന്നതിനായി Indian Institute of Information Technology and Management നിർമ്മിച്ച ആപ്ലിക്കേഷൻ?

Answer: മണ്ണ്

Click here to read PSC Question Bank by Category wise. Click here to Test your knowledge by atteneding Quiz.